Bij een haan groeit bijvoorbeeld de kuif schuin naar achteren en bij een hen wordt het meer een bolletje. Ook aan de breedte van het kammetje zou je het kunnen zien. Een kuiken met een breed kammetje zou een haantje kunnen zijn.
Wanneer de haan en hen hetzelfde gekleurd zijn, is het verenkleed van de haan vaak toch glanzender. De haan heeft lange halssierveren, staartveren (de sikkelveren) en zadelsierveren op de rug. De kam, oorlellen en kinlellen van de haan zijn ook groter en feller van kleur dan die van een hen.
Zijdehoenders vechten nauwelijks, ook hanen niet, tenzij ze in dezelfde ren zitten met een agressief kippenras.
Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.
Buff | Citroen | Koekoek | Choco | Khaki | Rood | Zilverpatrijs | Parelgrijs.
Het nachthok bij voorkeur wekelijks verschonen en bij een grondige schoonmaak van het hok een sopje aanmaken met Dettol of Halamid (ontsmettende werking). Zorg in de winter voor een goede laag gehakseld stro in het hok voor extra warmte. De wanden van het nachthok kun je eenvoudig wit verven of kalken.
Een kip met witte lellen legt bijvoorbeeld witte eieren, kippen met rode lellen leggen bruine eieren. Dit klopt vaak, hoewel er ook kippen met rode oorlellen zijn die olijfkleurige of blauwe eieren leggen. Zijdehoenders leggen witte of crèmekleurige eieren – ondanks hun kleurrijke lellen.
De eieren zijn net zo goed eetbaar als van andere kippen, ook het vlees is heel fijn van structuur, al heeft het een donkere kleur.
Kippen zijn in principe ''alles-eters''. Ik geef de kippen in de basis: kippenkorrel, gebroken mais, luzerne en fijnere zaden.Fruit, yoghurt en karnemelk is super gezond en vinden ze heerlijk. Vaak is het zo dat wat een kip niet kent dat eet hij niet maar met wat vlokkreeftjes erbij leren ze het vanzelf te eten.
Van een zijdehoender kriel kun je ongeveer 110 kippeneitjes per jaar verwachten, dat is ongeveer 2 eieren per week. Dit is dus wel een stukje minder dan grote legkippen produceren. Maar wanneer je 4 zijdehoenders hebt betekend dat dus al iedere dag 1 ei en op zondag zelfs 2!
Karakter en opvoeding – het zijdehoen is een lieve kip
Dat geldt zowel voor de hennen als voor de hanen. Haar rustige karakter maakt dat het zijdehoen een heel betrouwbare kip is. Omdat ze zo aanhankelijk en lief is, is zij een erg geschikt huisdier voor kinderen, die haar makkelijk kunnen knuffelen en aaien.
klein van formaat: hennen wegen ongeveer 1 kg, hanen 1.5 kg. makkelijk handelbaar. leggen ongeveer 110 eieren per jaar.
Met 110 eitjes per jaar legt dit krieltje in het voorjaar en zomer ongeveer 4 eitjes per week.
Veren pikken en intimidatie. Kippen kunnen elkaar pikken. Normaal gesproken zijn ze na ongeveer 3 weken gewend aan hun nieuwe situatie en stopt dit ongewenste gedrag.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Jonge haantjes krijgen hun vleugelveren pas na enkele dagen. Bovendien zien de vleugelveren van hennetjes en haantjes er opmerkelijk verschillend uit. Vrouwelijke kuikens hebben afwisselende veerlengtes op hun vleugels: een lange veer naast een korte, dan weer een lange, enzovoort.
Los laten lopen is prima, maar beter is het om Zijdehoenders onder een afdak te houden. Een Zijdehoen in de regen ziet eruit als een verzopen katje. Koude is geen probleem, integendeel: bij winterse kou voelen ze zich kiplekker.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden. De stuitklier bij de staart een verzorgende functie van de veren.
Zijdehoenders zijn siervogels en dus niet gefokt voor vlees of eieren maar vooral voor het uiterlijk. Zijdehoenders zijn echter behoorlijke legkippen, ze leggen ongeveer drie eieren per week, wat zou moeten resulteren in 160 eieren per jaar. Maar, er is altijd een maar; Zijdehoenders zijn extreem broedse kippen.
De broedperiode van de kippen is 21 dagen.
Het zijdehoen heeft een extra teen en een extra vinger. De bevedering is zacht en zit ook op de voeten. De kippen hebben verschillende kleurslagen, zoals geelbruin, blauw, zwart, wit, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs of koekoek. Het zijn heel geschikte knuffelmaatjes .