' Het meervoud jaren is het gebruikelijkst. hierbij aan. Een aantal jaar is ook juist. Het enkelvoud sluit aan bij combinaties als twee jaar en twintig jaar (en ook bijvoorbeeld drie kwartier en vijf uur).
Zowel een aantal jaar als een aantal jaren is correct, maar een aantal jaren is het gebruikelijkst. De tijdsaanduidende zelfstandige naamwoorden kwartier, uur en jaar staan meestal in het enkelvoud na een bepaald telwoord en na hoeveel, zoveel en een paar.
Waarom gebruiken we niet de meervoudsvorm (jaren)? Nou, het antwoord is simpel: met enkele aanduidingen van maat, gewicht en tijd, zoals meter, kilo, jaar, gram, liter, uur en kwartier, wordt meestal het enkelvoud gebruikt in combinatie met een cijfer.
Correct is het afgelopen anderhalf jaar.
Bij het zelfstandig naamwoord staat het lidwoord de of het, overeenkomstig het geslacht van het woord. Als in zulke tijdsaanduidingen met het woord afgelopen een meervoudig zelfstandig naamwoord staat, gebruiken we het lidwoord de.
De meervoudsvorm jaren wordt ook gebruikt na vele aantallen, tientallen en na honderden, duizenden, tienduizenden, miljoenen, miljarden enzovoort. Het zal nog tientallen jaren duren voordat het vertrouwen in de sector weer hersteld is.
' Het meervoud jaren is het gebruikelijkst. hierbij aan. Een aantal jaar is ook juist. Het enkelvoud sluit aan bij combinaties als twee jaar en twintig jaar (en ook bijvoorbeeld drie kwartier en vijf uur).
Is het 'drie maand' of 'drie maanden'? Regionaal komt 'drie maand' wel voor, maar in de standaardtaal is het 'drie maanden', bijvoorbeeld: 'Het is drie maanden geleden gebeurd' en 'Tot over drie maanden! '
Wat is goed: 'Ik woon al twintig jaar in het buitenland' of 'Ik woon al twintig jaren in het buitenland'? 'Ik woon al twintig jaar in het buitenland' heeft de voorkeur. Jaar is een van de woorden die meestal in het enkelvoud blijven staan na een telwoord zoals twintig.
vorig = vorig bijv. naamw. Uitspraak: [`vorəx] 1) wie of wat vlak vóór iets of iemand kwam Voorbeelden: `vorig jaar`, `de vorige president`Antoniemen: volgend, komend, Synoniemen: ve...
Is het de of het week
In de Nederlandse taal gebruiken wij de week.
Antwoord. In de standaardtaal wordt hier de meervoudsvorm maanden gebruikt.
De tijdsaanduider uur blijft gewoonlijk enkelvoudig na een bepaald hoofdtelwoord dat groter is dan één (behalve na beide). Ook na nul, na een kommagetal en na hoeveel, zoveel en een paar wordt de enkelvoudsvorm gebruikt.
Maand is een hoeveelheidsaanduidend zelfstandig naamwoord dat in het meervoud staat als het in een meervoudige betekenis wordt gebruikt.
Het telwoord jaar blijft na (gehele) getallen gewoonlijk in het enkelvoud staan.
Wat is het meervoud van jaar? Het meervoud van jaar is 'jaren'. Eén jaar, twee jaren.
Als je bijvoorbeeld op vrijdag spreekt over de afgelopen week, bedoel je maandag tot vrijdag van de (bijna) verstreken week. Als je op diezelfde dag spreekt over de vorige week, heeft je uitspraak betrekking op de week die liep tot en met laatstleden zondag.
Zeker correct is: Het huis is vorige week opgeknapt, maar (het) is nog steeds onbewoonbaar.
Het vragend voornaamwoord welk krijgt de vorm welke als het bij een de-woord of een meervoudig woord staat.Bij een enkelvoudig het-woord is welk de correcte vorm.
Tweejaarlijks betekent 'elke twee jaar', 'om de twee jaar (plaatshebbend, terugkomend)'. Tweejaarlijks betekent niet 'twee keer per jaar (plaatsvindend)'. Daarvoor wordt halfjaarlijks gebruikt, of bijvoorbeeld een omschrijving met twee keer per jaar.
Bij de combinatie met anderhalf hebben we met een enkelvoud te maken. In overeenstemming met de etymologische betekenis 'het tweede voor de helft' wordt anderhalf immers niet als een meervoudig, maar als een enkelvoudig breukgetal opgevat.
Na is een bijwoord of voorzetsel dat “volgend op” of “later dan” betekent. Ook kun je er een reeks mee aangeven (bijvoorbeeld: uur na uur). Naar wordt gebruikt om een richting aan te geven. Daarnaast komt naar voor in verschillende vaste constructies, zoals “naar aanleiding van” en “naar mijn mening”.
De afkortingen van de dagen van de week zijn in principe de eerste twee letters van de naam: maandag wordt ma, dinsdag wordt di, enz. Na die twee letters mag een punt worden gezet, maar verplicht is dat niet.
Als na om en het lidwoord een getal groter dan één volgt, betekent om 'na het genoemde aantal (tijds)eenheden'. Als er na het lidwoord geen getal wordt genoemd, is de betekenis van om minder duidelijk. Bij kleinere tijdseenheden (seconde, minuut, uur) betekent om meestal 'na verloop van één eenheid', 'elke/iedere'.
Om het uur betekent 'elk uur' of 'met tussenpozen van een uur'. Om het andere uur en om de twee uur betekent 'iedere twee uur'.