Raapolie is geschikt voor alle bereidingen en wordt veel gebruikt voor samengestelde oliën. Dit komt, doordat raapolie een uitstekende vetzuursamenstelling heeft. Met raapolie kun je dus bakken en frituren, maar het leent zich ook voor gebruik in dressings voor salades.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte
Olijfolie: 15% verzadigd vet, 85% onverzadigd vet. Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet. Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Voor warme bereidingen wordt best gebruik gemaakt van oliën rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals olijfolie en arachideolie. Zet plantaardige oliën dagelijks op het menu maar spring er zuinig mee om.
In welke olie kan ik het beste,vlees of kip in bakken? Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Voor koken op hoge temperaturen is het belangrijk om oliën te kiezen die hun stabiliteit behouden. Oliën die voorbij hun rookpunt worden verhit, breken af, wat de smaak beïnvloedt en ongezonde verbindingen kan produceren. Enkele gezondere kookoliën die hogere temperaturen kunnen weerstaan, zijn olijfolie, avocado-olie, sesamolie en saffloerolie .
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Gezondheid. Koolzaadolie heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten en bevat relatief veel omega-3 alfa-linoleenzuur. Daarnaast bevat het minder verzadigd vet dan andere veel gebruikte oliën, en bevat het ongeveer een kwart van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E per eetlepel olie.
Zowel koolzaadolie als raapzaadolie worden aangeprezen als ideale olie om mee te bakken. Toch zijn deze oliën niet de gezondste keuze om te verhitten. Dat komt doordat ze bijzonder rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten, die gemakkelijk kunnen oxideren wanneer zij worden blootgesteld aan hitte.
Raapolie is geschikt voor alle bereidingen en wordt veel gebruikt voor samengestelde oliën. Dit komt, doordat raapolie een uitstekende vetzuursamenstelling heeft. Met raapolie kun je dus bakken en frituren, maar het leent zich ook voor gebruik in dressings voor salades.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K.
Koolzaad- en raapzaadolie
Koolzaadolie en raapzaadolie die in Nederland te verkrijgen is, zijn een duurzame keuze, omdat de olie geproduceerd wordt in Europa in landen waar voldoende water aanwezig is.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Zonnebloemolie heeft ook gezondheidsvoordelen, maar het is niet zo gezond als olijfolie. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, maar het kan ook ontstekingen veroorzaken en het risico op hartaandoeningen verhogen.
Een neutrale smaak en een hoog rookpunt maken zonnebloemolie een favoriet in de keuken voor koken op hoge temperatuur. Een geweldige optie voor roerbakken , verhit de olie in een wok tot hij gloeiend heet is en kook de ingrediënten tot ze gaar en knapperig zijn, zoals in deze snelle roerbak met broccoli en rundvlees die in slechts 20 minuten klaar is.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
Het Voedingscentrum beschouwt raapzaadolie als een geschikt alternatief voor zonnebloemolie omdat je er probleemloos mee kunt bakken en frituren. Koolzaadolie wordt daarentegen beschouwd als een olie die met name geschikt is voor saladedressings.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Sommige oliën (meervoudig onverzadigde oliën zoals lijnzaad, druivenpit en walnoot ) worden sneller ranzig dan andere en moeten in de koelkast worden bewaard om hun houdbaarheid te verlengen.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Olie rijk aan verzadigde vetzuren heeft een hoger rookpunt dan olie rijk aan onverzadigde vetzuren. Ze zijn daarom geschikter voor dit soort bereidingen. Alleen oliën met een hoog rookpunt (bij voorkeur boven 220°C) zijn geschikt om te frituren. Dit is het geval voor arachideolie of geraffineerde zonnebloemolie.