Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen persoon is 75 milligram vitamine C per dag. Met spruitjes op het menu haal je dit dus met gemak: 1 opscheplepel (70 gram) gekookte spruitjes bevat al 90 milligram vitamine C.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Het wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks een portie te consumeren om spruiten in uw dieet op te nemen. Deze portie varieert meestal van 1/2 tot 1 kopje . U kunt uw diëtist raadplegen voor betere en nauwkeurigere instructies.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Hoeveel heb je nodig? Je hebt per persoon 200 tot 275 gram nodig. Dat lijkt veel, maar er valt nog 25% af tijdens het schoonmaken.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Advies voor degenen die spruitjes willen eten
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten het eten van rauwe spruiten van welke soort dan ook vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen. Koken doodt de schadelijke bacteriën.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Spruitjes zijn een uitstekende bron van eiwitten. Slechts 88 gram (g), of 1 kopje , rauwe spruitjes voldoet aan de door de National Institutes of Health (NIH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en vitamine K. Spruitjes behoren tot de familie van kruisbloemige groenten.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
De kern van de zaak. Spruiten zijn erg voedzaam . Ze kunnen ook een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een gemakkelijkere spijsvertering, verbeterde bloedsuikerspiegels en een lager risico op hartziekten. Houd er echter rekening mee dat ze ook geassocieerd worden met een risico op voedselvergiftiging.
Het is het beste om spruiten te eten van ontbijt tot middag, omdat deze complexe voedingsmiddelen je een hoop energie kunnen geven die je de hele dag van brandstof kan voorzien. Ondertussen, als je ze 's avonds eet, kunnen spruiten je rusteloos maken, omdat je de spruiten nog steeds aan het verteren bent terwijl je slaapt .
Een portie van 80 g ( ongeveer acht spruitjes ) telt als een van uw vijf stuks fruit per dag. Bekijk onze afdrukbare infographic om te zien welke porties fruit en groente tellen voor uw vijf stuks fruit per dag.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
Het dagelijks eten van spruiten kan u talloze gezondheidsvoordelen bieden vanwege hun indrukwekkende voedingsprofiel . Regelmatige consumptie van spruiten kan helpen: spruiten zitten boordevol vezels en kunnen het spijsverteringsproces ondersteunen, de darmfunctie reguleren en constipatie behandelen.
Bijwerkingen en allergieën van spruitjes
Er is ontdekt dat spruiten salmonella, e. coli bacteriën en virussen in het lichaam kunnen veroorzaken . Dit gebeurt wanneer spruiten van lage kwaliteit worden gebruikt. Mensen hebben koortsaanvallen en diarree gekregen toen spruiten van lage kwaliteit werden gegeten, en sommige mensen kregen buikkrampen.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Hoeveel groenten is te veel? Of het nu pastinaken, spruitjes, gestoofde kool of wortels zijn, 80 gram per persoon is voldoende. Ruim je kasten en koelkast op voordat je je boodschappenlijstje maakt, dan voorkom je dat je te veel koopt in de winkel.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.