Digitaal onderhoudsboekje auto Er ligt dan geen papieren onderhoudsboekje meer in het dashboardkastje, maar de onderhoudsbeurten worden dan digitaal geregistreerd in het centrale systeem van het automerk. Het zogeheten Digitale Service Register (DSR). Dit register is alleen toegankelijk voor Dealers en garages.
Je vindt bij de meeste auto's het onderhoudsboekje in je dashboardkastje. Tegenwoordig kan je het boekje ook terugvinden op de website van de autofabrikant.
Je vindt hem vrijwel bij iedere auto in het dashboardkastje: het onderhoudsboekje. Dankzij dit boekje weet je als autobezitter precies wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt. Voor kopers van occasions is het bovendien een bewijs dat de vorige eigenaar zijn auto goed heeft onderhouden.
Via de merkdealer zou u een nieuw blanco onderhoudsboekje kunnen aanschaffen. De garage(s) die de auto hebben onderhouden kunnen dat opnieuw invullen en afstempelen. De meeste garages bewaren namelijk een dossier over het onderhoud dat zij aan een auto hebben gepleegd, zoals gespecificeerde garagerekeningen.
Is een onderhoudsboekje verplicht? Nee.Een onderhoudsboekje is niet verplicht.
De gemiddelde kosten liggen tussen de €200,- en de €400,-. Dit zijn de kosten die de garages rekenen voor de grote onderhoudsbeurt. Het is vaak een vast bedrag. Let wel op dat je dit bedrag moet betalen als er niets mis is met jouw auto.
Als eigenaar van de auto is het belangrijk dat je altijd controleert of het autobedrijf het onderhoud heeft geregistreerd in je onderhoudsboekje. Dit zorgt er namelijk voor dat je de onderhoudshistorie van je auto in geval van bijvoorbeeld verkoop kunt aantonen en daardoor is je auto meer waard.
Een onderhoudsbeurt voor je auto is een 'grote beurt' of een 'kleine beurt. ' In tegenstelling tot de APK is een onderhoudsbeurt voor je auto niet verplicht, maar wel aangeraden.
Wat staat er in een onderhoudsboekje? In het onderhoudsboekje wordt het preventief onderhoud aan je auto bijgehouden. De garage of de dealer die de onderhoudsbeurt uitvoert vult dit voor je in. Per beurt staat vermeld op welke datum deze is uitgevoerd, bij welke kilometerstand en welke auto-onderdelen zijn behandeld.
Vul het kenteken in, in onze kentekencheck.Binnen 10 seconde zie je alle onderhoudsbeurten op een rij. Via het kenteken wordt namelijk alle informatie over de auto geregistreerd en bewaard door de RDW. Met behulp van de onderhoudshistorie, heb je een goed beeld van de staat waarin de auto zich bevindt.
De kleine beurt dient doorgaans elke 15.000 kilometer of na elk jaar te gebeuren. Dit is een stelregel en er zijn dan ook uitzonderingen mogelijk. Een grote beurt dient doorgaans elke 30.000 kilometer of 2 jaar te gebeuren, ook dit is een stelregel die je in grote lijnen kunt aanhouden.
Elke motor verdient een digitaal onderhoudsboek.
Terugroepactie altijd via merkdealer
En de correctie zal (vrijwel) altijd door de merkdealer moeten worden uitgevoerd. Vaak kan dit gecombineerd worden met een grote of kleine beurt als je eraan toe bent. Dan moet je zelf bepalen of je voor dat onderhoud naar de merkdealer gaat of alleen voor de terugroepactie.
Tweedehands auto kopen
Wanneer je naar een tweedehands auto gaat kijken, vraag dan altijd naar de onderhoudshistorie. Hier moet de koper over kunnen vertellen en het liefst kunnen laten zien middels het onderhoudsboekje. Ontbreekt het onderhoudsboekje dan moet je afgaan op wat de koper je vertelt.
Het originele Mercedes-Benz onderhoudsboekje
Bij iedere onderhoudsbeurt wordt het (digitale) onderhoudsboekje bijgewerkt. Dit onderhoudsboekje is het bewijs dat jouw Mercedes-Benz in topstaat verkeert.
Ze controleren de accu, remmen, schokdempers, distributieriem, uitlaat en banden. Verder vullen ze alle vloeistoffen bij en verversen ze de motorolie. En natuurlijk kijken ze ook naar de binnenkant van jouw auto. Zo testen ze je airco met een temperatuurmeting en checken ze de binnenspiegel.
Service A of Service B is een onderhoudsbeurt waarbij monteurs uw Mercedes-Benz bedrijfswagen op de meest essentiële punten controleren. De display in het dashboard geeft vanzelf aan wanneer onderhoud nodig is.
Gewoonlijk is het aangewezen om uw auto elke 15.000 km of elk jaar een klein onderhoud te geven.Een groot onderhoud gebeurt over het algemeen elke 30.000 km of om de twee jaar.
Een benzinewagen moet u doorgaans om de 15.000 kilometer laten nakijken.Bij een dieselwagen is dat om de 20.000 tot 30.000 kilometer. Maak er een gewoonte van om eenmaal per jaar, of ten laatste om de twee jaar, een afspraak te maken bij uw garagehouder.
De kosten van een grote beurt aan uw auto zijn hoger dan de kosten van een kleine beurt. Dit komt omdat er, zoals de naam al zegt, veel meer gecontroleerd en vervangen wordt tijdens een grote beurt.
De vuistregel is dat auto's om de 10.000 of 15.000 kilometer onderhoud nodig hebben. Rijd je minder kilometers op jaarbasis, dan is het toch verstandig om de auto jaarlijks naar de garage te brengen voor een check-up.
Het verschil tussen de grote beurt en kleine beurt zit dus vooral in de uitvoerigheid en de daaruit opkomende kosten. De kleine beurt is sneller gedaan en behoeft vaak ook geen grote reparaties, waardoor je je auto eerder terug hebt en minder hoeft te betalen.
Benzinemotoren gaan zo'n 250.000 kilometer mee, al kunnen ze bij goed onderhoud vaak meer kilometers maken. Dieselmotoren gaan nog een stapje verder, deze kunnen makkelijk de 350.000 aantikken. Wordt een dieselauto goed onderhouden, dan kunnen ze soms ook nog wel een ton meer lopen.