Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
WhatsApp beveiligt je berichten door middel van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat de berichten die je verstuurt altijd versleuteld zijn tot ze bij de ontvanger aankomen. Op deze manier kunnen alleen jij en de persoon waarmee je appt de berichten lezen. En dat is natuurlijk wel zo fijn.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Open WhatsApp. Klik op Instellingen en dan op Account. Klik nu op Verificatie in twee stappen en zet deze aan. Bedenk nu een zescijferige code en vul deze in.
De Cryptophone is een vinding van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. De telefoon maakt gebruik van cryptografie om de gesprekken te versleutelen. Telefoongesprekken die met de Cryptophone worden gevoerd, kunnen daardoor niet meer worden afgeluisterd.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Als je een WhatsApp Status gemaakt hebt, wil je natuurlijk weten wie hem bekeken heeft. Dit kun je gemakkelijk controleren door achter 'Mijn Status' op de drie puntjes te tikken. In het scherm 'Mijn Statusupdates' kun je vervolgens zien hoeveel weergaven je Status heeft.
Nee, je hebt recht op privacy, ook als nog geen 18 jaar bent. Niemand mag je dagboek, mails of sms'en lezen zonder jouw toestemming.
Ten aanzien van de zakelijke telefoon geldt daarentegen dat de werkgever de WhatsApp-berichten mag monitoren en controleren, mits hij dit van tevoren heeft aangekondigd en daartoe een legitieme reden heeft. De werkgever kan dit bijvoorbeeld van tevoren hebben aangekondigd in het bedrijfsreglement.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
Spreek vrijuit. We hebben WhatsApp gebouwd met toonaangevende end-to-end versleuteling, zodat je persoonlijke berichten standaard worden beschermd en privé blijven tussen jou en degenen naar wie je ze stuurt. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
WhatsApp is in 2021 niet meer veilig te noemen als het gaat om privacy. Ze delen jouw gegevens met Facebook en hun betaalde services in alle landen behalve de EU. Wij raden daarom veiligere alternatieven aan.
Hoe gek het ook klinkt: een bericht versturen via WhatsApp is per saldo veiliger dan per e-mail. Dat komt omdat de inhoud van de berichten is versleuteld (end-to-end-encryptie).
Bellen met WhatsApp
Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen. Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren. De functie werkt, in tegenstelling tot FaceTime, ook samen met Android-gebruikers.
De berichtendienst WhatsApp biedt encryption oftewel versleuteling van berichten. Hierdoor is het in theorie onmogelijk om berichten in te zien of gesprekken af te luisteren. Het is tot nu toe niemand gelukt om deze versleuteling te kraken.
Sluit WhatsApp af en verwijder de app helemaal van je telefoon; Download WhatsApp opnieuw uit de Play Store; Installeer de app opnieuw en voer hetzelfde telefoonnummer in; Kies ervoor, zodra de app dat vraagt, om berichten en media uit een eerdere back-up te herstellen.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.