Een casual backpack | Ongeveer 40 – 65 liter – Voor een reis van 1-3 weken. Een hiking backpack | Ongeveer 60 – 80 liter – Voor een reis van 1-3 maanden. Een trekking backpack | 80 liter of meer – Voor een reis van 3 maanden en meer.
Voor volwassen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20 % van je lichaamsgewicht mag meedragen. Voor kinderen is het anders, die mogen namelijk 10% van hun lichaamsgewicht meedragen. Voorbeeldje: als je 80 kilo weegt, mag je rugzak 16 kg wegen.
Hoe groter je tas of koffer, hoe meer kleding en spullen je meeneemt. Ga daarom voor één compacte tas, van minder dan 40 liter. Die mag bijna altijd ook mee als handbagage. Niets fijner dan een papieren boek, dat is waar.
De backpack zit goed als het rugpand strak tegen je rug zit. Ga rechtop staan en pak de verstelbanden ter hoogte van je oksels. Trek beide schouderbanden tegelijk aan, net zo hoog totdat de rugpand van je backpack strak tegen je rug komt.
De grootte van je backpack
Het gewicht van de rugzak zal rond de 10 en 15 kilo zijn, afhankelijk van wat je mee wilt nemen natuurlijk. Dit is echt een prima formaat voor reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of Midden-Amerika. 60 – 80 liter: Deze maat is een prima keuze als je (ook) naar een koudere bestemming gaat.
Beperk je reisgarderobe tot maximaal 2 broeken en 2 schoenen, afhankelijk van hoelang je weg gaat natuurlijk. Er is natuurlijk een maximum aantal kleding wat je meeneemt. Bijvoorbeeld omdat er niet meer in je koffer of backpack past.
Een vuistregel bij het inpakken is om niet meer dan 25% van je eigen lichaamsgewicht mee te nemen in een backpack. Bij meer gewicht zal de backpack waarschijnlijk niet meer comfortabel te dragen zijn. Vooral bij afdalingen zal dit belastend zijn voor de knieën en resulteren tot blessures.
Voor het meeste draagcomfort raden wij je aan om je zware en medium zware spullen in het hoofdvak op te bergen. Zorg ervoor dat de zware spullen, zoals een tent en drinkflessen dicht bij de rugpand zitten. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de backpack dicht tegen je rug, boven de heup en onder de schouders.
Ruglengte bepalen
Het opmeten van de ruglengte doe je door de afstand te meten tussen de C7 nekwervel en de horizontale lijn tussen de bekkenkam. C7 vind je door je hoofd voor over te buigen en in je nek de bobbel te pakken die het duidelijkst uitsteekt.
Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment. Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
Voorbeelden zijn: een handtas, laptoptas of kleine rugzak. Het gewicht mag maximaal tien kilo zijn. Passagiers met Prioriteit & 2 Handbagage, inclusief een Regulier of Flexi Plus ticket, mogen nog een extra item meenemen van maximaal tien kilo en een maximaal formaat van 55x40x20cm.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.
Gewicht: 37 liter-rugzak 2.070 gram, combat belt 430 gram, beenpaneel 300 gram.
Rucking is geïnspireerd door millitairen. Militairen zijn voor een groot gedeelte zo fit omdat ze afstanden afleggen met zware bepakking. Het principe is simpel: Stop gewicht in je rugzak en start met wandelen. Door het extra gewicht verbrandt je extra calorieën en train je je spieren.
Het formaat van een handbagage rugzak meet je in hoogte, breedte en diepte. De hoogte verschilt per luchtvaartmaatschappij, met een minimum van 38 centimeter en een maximum van 61 cm tussen de verschillende maatschappijen. De breedte verschilt ook en heeft een variabele tussen de 30 centimeter en de 45 centimeter.