Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Vitamineverlies gesneden fruit valt mee
Westra concludeert dat vitamines uit fruit pas verloren gaan als je de appels bijvoorbeeld lang op heet water laat staan. 'Dan kun je de vitamines doodkoken. ' Bij gesneden fruit gaat er dus wat vitamine verloren, maar dat is zo weinig dat het niet relevant is.
Fruit bevat veel water, voedingsvezels, vitamines, mineralen en antioxidanten (beschermende stoffen). Afhankelijk van het soort fruit, bevat fruit in het algemeen vooral veel kalium en vitamine C. Fruit levert relatief weinig calorieën en past ook daarom goed binnen een gezond voedingspatroon.
Conclusie. Twee stukken fruit per dag eten biedt tal van gezondheidsvoordelen. Fruit bevat andere bioactieve bestanddelen dan groenten, en daarom zou je beide dagelijks moeten combineren.
We raden je dus aan om dagelijks fruit én groenten te eten. Zo krijg je een rijke mix van vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals antioxidanten binnen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Het is aanbevolen om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Een klein stuk fruit zoals een mandarijntje of kiwi telt als een halve portie. Varieer vooral in de fruitsoorten die je lekker vindt! Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten.
Diepvriesfruit is echter ook gewoon een prima keuze en bevat vaak evenveel of zelfs net wat meer voedingsstoffen dan verse vruchten. Kies eigenlijk vooral wat je lekker vindt, of dat nu kersen uit de diepvries of een handjevol verse cranberry's zijn.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Met fruit of een schaaltje yoghurt 's avonds is niets mis. Sterker nog: je stofwisseling werkt beter wanneer je om de paar uur iets eet. Zorg er alleen voor dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat je niet gedachteloos ongezonde dingen als koek, chocolade, chips en toastjes met brie naar binnen propt.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Fruit combineert vooral slecht met melk en zuur fruit combineert belabberd met yoghurt.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Een appel snoepen mag dus gerust! Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.
Wanneer we fruit eten bij het ontbijt, krijgen we suiker hieruit binnen die onze bloedsuikerspiegel verhoogt en ons energie levert. Fruit kan het hongergevoel verminderen dus wanneer we fruit eten vóór een maaltijd of als middagsnack kan dit helpen bij gewichtsverlies of het behouden van een gezond gewicht.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Mandarijnen uit blik zijn (bijna) even gezond als verse
En dan met name de vraag hoe het komt dat die mandarijntjes geen vliesjes bevatten.
Evenveel voedingsstoffen
De voedingsstoffen in ingeblikt fruit zijn volgens het Voedingscentrum wel ongeveer gelijk aan die in vers fruit. Het gaat dan om stoffen als foliumzuur, kalium, ijzer, calcium, vitamine C en vitamine A.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Het advies (van de Gezondheidsraad) is om dagelijks 200 gram fruit te eten. Dat betekent: 2 stuks fruit.