Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokaanse, Tunesische en onder andere Algarijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is het kegelvormige deksel. Een tajine is een soort slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis en groentegerechten.
Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur.
Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
In de tajine zat slechts een kleine hoeveelheid water, die het gerecht lang sappig en vochtig kon houden.
Soort tajine:
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Een tajine is een stoofpot die niet thuishoort in een oven. Het principe waarbij dampen afkoelen in de puntige top, condenseren en de bereiding bedruipen, gaat compleet verloren bij gebruik in een oven. De klassieke en authentieke tajine - gemaakt van zuiver aardewerk - zal wellicht niet werken op een inductiefornuis.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
ontbijt of ftur
Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.