In tegenstelling tot natuursteen, worden keramische tegels in een fabriek geproduceerd. Dit soort tegels worden vervaardigd van natuurlijke grondstoffen als klei, zand en mineralen.
Keramische tegels worden gemaakt uit een kleimengsel dat onder druk in vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Tegenwoordig worden er keramische tegels gemaakt aan de hand van echte natuursteen voorbeelden en deze zijn best wel natuurgetrouw.
Een natuursteen tegel is een echt product van de natuur. Grote blokken gesteente worden rechtstreeks uit de natuur ontgonnen en bewerkt tot een bruikbare tegel. De verschillende soorten natuursteen hebben erg verschillende eigenschappen naargelang het geologische proces dat ze doorstaan hebben.
Is de textuur van het natuursteen ruw? Ziet het er gespleten uit, met een robuuste uitstraling? Kwartsiet of leisteen. Beide steensoorten zijn gevormd uit klei of zand, waarna de stukken natuursteen in de groeve van de rots worden gespleten.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Verschillende kernmerken: Er zijn verschillende soorten kernmerken waar je een tegel aan kan herkennen. Als eerste heb je een verglaasde tegel, de tegels hebben een toplaag op de scherf van de tegel. Een rode scherf betekend dat de klei die er wordt gebruikt een rode kleur heeft.
Keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden. Zorg er allereerst voor dat het terras na het leggen goed is schoongemaakt en geen sporen vertoont van kalk, cement of andere resten van voegmiddelen. Wij adviseren u deze vlekken direct schoon te maken.
Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren.
Waar natuursteen het resultaat is van een geologisch proces, is een keramische tegel het resultaat van een menselijke handeling waarbij aarde en mineralen gebakken worden. Doordat deze tegels machinaal gemaakt wordt, zijn ze vaak identiek wat de plaatsing vergemakkelijkt.
Hoe maak je keramische tegels het beste schoon? Warm water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
De meeste tegels zijn zeer goed bestand tegen druk en buiging. Er is wel een minimale tegeldikte vereist (afhankelijk van de toepassing) om voldoende mechanische weerstand te hebben. De minimale tegeldikte is voor de meeste toepassingen 8 mm. Maar voor openbare ruimtes kom je al snel bij 12 mm uit.
Porselein is slechts een van de vele soorten keramische tegels. Alle keramische tegels, ook porselein, zijn gemaakt van klei, sommige toevoegingen (zoals veldspaat en kwartszand) en water.
Een andere benaming voor keramische tegels is de verzamelnaam keramiek. Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is hierdoor keihard. In de bouw worden veel keramische materialen gebruikt, waaronder dus keramische tegels.
Om de slijtsterkte van verglaasde keramische tegels aan te tonen, werd de PEI-norm in het leven geroepen. Die geeft de slijtageklasse van tegels aan met getallen van 1 tot 5. Waarbij PEI 1 de zwakste klasse is en PEI 5 de sterkste. Tegels van klasse 1 kan je enkel met blote voeten of zachte schoenzolen belopen.
Bij keramische tegels van 2 centimeter moet u er goed op letten dat het verlijmen in combinatie met vorst kan zorgen voor vorstschade. Doordat regenwater onder de tegels komt, bestaat de kans dat de tegel loskomt of kapot springt. Daarom adviseren wij om keramische tegels van 4 centimeter dik aan te schaffen.
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.