Een strand is een strook land met weinig of geen vegetatie aan het water van een zee, meer, plas of rivier. Een strand loopt af richting het water en gaat over in de bodem ervan. Het strand vanaf de zee tot aan de duinvoet is in Nederland eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
'De stranden zijn vermoedelijk eigendom van de Staat', zo stelt het Burgerlijk Wetboek. Door het strand te verkopen aan private personen kan de overheid op korte termijn veel geld besparen.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De Afdeling Kust van het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust is eigenaar van het strand. En zo ook van alles wat er aanspoelt of ligt. Vind je er een schat, dan is die van hen.
Zand op het strand
Het zand in de zee en op onze stranden is grotendeels door rivieren naar de zee meegevoerd vanuit de bergen. De zandkorreltjes zijn vergruisde rotsen. Het zand wordt uiteindelijk door zeestromingen meegevoerd richting strand. Daar blijft het achter als de zee zich bij eb terugtrekt.
Zand ligt overal voor het oprapen. En dat is maar goed ook, want zand heeft een heleboel onmisbare toepassingen. Het is bijvoorbeeld een essentiële grondstof voor computerchips.
Die stenenvelden zijn ontstaan tijdens het voorlaatste glaciaal, het Saalien, ongeveer 150 duizend jaar geleden. De stenen liggen in metersdikke keileemlagen die zijn afgezet onder het landijs. Door verwering van de keileem na het Saalien kwamen veel stenen los aan de oppervlakte te liggen.
De verkiezing van het schoonste strand van Nederland werd in 2019 voor het vijftiende jaar gehouden. Katwijk is dit jaar gekozen tot het schoonste strand van Nederland.
De absolute nummer één en het populairste strand van Nederland is Scheveningen. Over het Haagse strand werd het vaakst op sociale media gesproken. Sinds kort is in Scheveningen een gigantisch reuzenrad geopend van waaruit je prachtig uitzicht hebt over de kust en de stad.
Scheveningen strand het grootste strand van Nederland - Solbeach.
Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn de waterbeheerders in Nederland. Zij zorgen er onder meer voor dat er voldoende water is. En dat het land is beschermd tegen overstromingen. Daarnaast zijn ook provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven betrokken bij het waterbeheer.
Zand komt meestal voor als sediment, hetgeen wil zeggen dat het zand is vervoerd door water of wind. Zo zijn van zand duinen, stranden, woestijnen en rivierbeddingen ontstaan. De korrels zijn meestal afbraakmateriaal van gesteenten, maar kunnen ook van organische afkomst zijn (schelpen, koraal).
Getijdenzone op het strand
Er bestaan maar weinig soorten die dat kunnen. Er zijn kleine kreeftachtigen zoals agaatpissebedden, strandvlooien en verschillende soorten garnaaltjes, die zich ingraven. In het zand leven ook sommige soorten wormen. Jonge visjes, garnalen en krabben komen met het water mee.
Het strand van Cox's Bazar staat bekend als het langste onafgebroken zandstrand ter wereld. Met een lengte van ruim 125 kilometer, een breedte van honderden meters en met minimale getijdenverschillen is het ideaal voor de lokale toeristen, die vaak niet kunnen zwemmen.
Het Hebreeuwse woord voor 'zand' luidt chol. Mogelijk dat de oorsprong ervan ligt in de wortel chwl, 'rondedans maken, wervelen' (vgl. Jer. 23:19); vanuit de wervelende stof zou zich achtereenvolgens zandkorrel en zand hebben ontwikkeld.
De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
Het oudste bewaard gebleven strandwallensysteem ligt ter hoogte van Rijswijk, Leidschendam, Voorburg en Voorschoten, in Zuid-Holland.
Grace Bay – Turks en Caicoseilanden
Dit stukje natuur is al eens benoemd tot het mooiste strand ter wereld. Helemaal niet gek, want het is er werkelijk prachtig! Het zand is witter dan wit, de palmbomen wuiven op de achtergrond, de hemel is strakblauw en het water kraakhelder. Kortom, paradijs op aarde.
Bangladesh heeft namelijk ook het langste natuurlijke strand ter wereld, van wel 120 kilometer.
Dit strand in het zuiden van Brazilie is met een lengte van zo'n 250 kilometer het langste ter wereld. Het 182 kilometer lange Padre Island Beach staat bekend om zijn mooie witte zand waarin verschillende soorten schildpadden leven.
Zand bestaat korter dan andere delfstoffen zoals aardolie of aardgas, namelijk nog 'maar' 2 miljoen jaar. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Zand, grind, maar ook klei zijn eigenlijk niks anders dan hele kleine stukjes steen. Op grote hoogte zijn de bergen bedekt met sneeuw.
Tussen de kleikorrels is echter zeer weinig ruimte beschikbaar waar water tussen kan kruipen, vandaar dat klei slecht waterdoorlatend is.
De paalhoofden zijn ook belangrijk als maritiem ecosysteem: leefgebied voor mosselen, krabben, vissen, zeesterren en andere kleine zeedieren. Ook groeit er wier en kelp. Vissen komen hier graag foerageren. De stroming tussen en omheen de palen zorgt voor een goede dynamiek, maar is ook gevaarlijk voor zwemmers.