Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C. Wanneer je de temperatuur van water uit de kraan bijna verdubbeld, heeft een paar graden in elk geval geen merkbaar effect.
De gemiddelde temperatuur van een vaatwasmachine is ongeveer 51-60°C. Dit komt omdat de watertemperatuur in de vaatwasmachine heet genoeg moet zijn om het afwasmiddel te laten oplossen en te laten werken, terwijl voedsel- en vetresten worden verwijderd.
Geen warm water uit de kraan
Dan is de kans groot dat een van uw thermostatische kranen stuk is. Thermostatische kranen in vochtige ruimtes kunnen namelijk snel stuk gaan door kalkaanslag. Heeft u bij meerdere kranen geen warm water? Dan ligt het probleem vaak bij uw CV-Ketel.
De ideale temperatuur waterkoker
De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius. Voor zwarte thee en kruidenthee is dat prima, maar voor groene en witte thee is dat te heet.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
In warm kraanwater kunnen schadelijke metalen opgelost zijn, zoals koper afkomstig van een koperen voorraadvat van een boiler of CV-ketel, en van koperen leidingen in de woning. Ook kunnen waterkranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom en cadmium afgeven.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler. In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Afwassen met de hand
Was je af onder een lopende kraan dan is er geen voordeel. Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar ongeveer 2 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. De milieubelasting van afwassen zit voornamelijk in het opwarmen van het water.
Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand.
Ga je met de hand afwassen, dan kun je het best heet water gebruiken. Het is dan makkelijker om aangekoekte resten te verwijderen en bacteriën worden sneller gedood. Ook is de vaat sneller droog als je heet water gebruikt. Afwasmiddel is een goede ontvetter en zorgt voor een blinkend schoon eindresultaat.
De temperatuur van lauw water ligt tussen de 38 en 40 graden.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Ons eigen kraanwater is namelijk niet geschikt voor koffie en thee. Voor deze dranken moet het water gefilterd worden, want ons water is hard. Zodra je water boven de 60 graden verhit krijg je kalksteen, die absorbeert de fijne aroma's in koffie en thee. Met zacht water smaakt je thee dus veel beter.”
'Het is een populaire misvatting dat thee water afdrijft. Sommige theesoorten kunnen je misschien licht uitdrogen, maar in het algemeen mag je alles wat water bevat meetellen bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Warm water om te koken
Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen. Volgende keer dus gewoon koud water gebruiken!
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten. Voor installaties met een circulatiesysteem geldt een eis van 60 °C.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.