Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Zelfs met warm weer en weinig wind kan een konijn toch kou vatten wanneer hij gewassen is. Doe jouw konijn ook niet in bad omdat je het leuk vind. De vacht van een konijn is zo gemaakt dat ze in de natuur eigenlijk nooit nat worden. De regen loopt zo langs de bovenvacht naar beneden, de ondervacht blijft droog.
Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen.
Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
U kunt konijnen zowel binnenshuis als buitenshuis houden. Wel is het belangrijk dat het hok groot genoeg is. Het konijn moet namelijk wel op zijn achterpoten kunnen staan. Op de bodem van de kooi of het hok moet stro of houtmot liggen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Je moet alleen wel zorgen voor goeie tochtvrije schuilhok met veel stro/hooi waar hij in kan zitten, liefst ook wat van de grond af... Als hij maar de beschikking heeft over een goed geisoleerd, droog hok kan hij gewoon buiten blijven. Dieren zijn slim en hij zal snel een warm heenkomen zoeken als hij het koud krijgt.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Zorg voor voldoende beschutting
Het is van belang dat jouw konijnen lekker weg kunnen kruipen naar een warm plekje. Dit kan je doen door veel stro in het hok én in het nachthok te leggen, maar ook door een konijnenhuisje te plaatsen. Hier kunnen jouw konijnen lekker uit de wind zitten, wat een hoop kou scheelt.
Zet uw konijn nooit in een bak met koud water! Binnenkonijnen of konijnen die leven in een schuur, stellen een ventilator op prijs. Zet de ventilator op een lage stand en plaats de ventilator hoog genoeg zodat uw konijn er niet bij kan.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Maar hoe kan je nu zien of je konijn ongelukkig is? Als het konijn niet veel eet en vaak in een hoekje van zijn hok zit, dan is de kans groot dat het niet zo gelukkig is.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
Vooralsnog moet hij de nachten binnenshuis doorbrengen, pas na half mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, kan hij helemaal buiten wonen. Wanneer het de bedoeling is dat je konijn op gras gaat wonen, dan moet hij vóórdat hij naar buiten gaat al aan gras gewend worden.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.