Met een gespoten vloerisolatie van PUR, heb je nooit meer last van een koude of vochtige vloer. PUR zorgt er namelijk voor dat je kruipruimte luchtdicht en vochtdicht wordt afgesloten, waardoor er geen kou of vocht meer door naar boven kan trekken naar je woonkamer.
Gespoten PURschuim absorbeert bijna geen water: laboratoriumtesten wijzen uit dat de wateropname over het algemeen minder is dan 2%. Wanneer gespoten PURschuim goed geïnstalleerd is en veilig verwerkt volgens de richtlijnen, zorgt het materiaal ervoor dat de woning lucht- en waterdicht is.
PUR heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien relatief eenvoudig aan te brengen. Dit hangt echter wel af van de vorm van PUR die gebruikt wordt. Pur isolatie wordt voornamelijk ingezet bij dakisolatie en vloerisolatie. Het is tegenwoordig een van de beste isolatiematerialen.
De geslotencellige PURschuim wordt gebruikt om daken, gevels of vloeren te isoleren. Opencellig: De opencellige variant is dampopen en kan vocht opnemen en afgeven. Bij het aanbrengen van opencellige PUR wordt er alleen water als inblaasmiddel gebruikt. De opencellige wordt gebruikt als spouwmuurisolatie.
Vloerisolatie met PUR houdt namelijk geen vocht tegen. Het vocht blijft aanwezig in de kruipruimte en gaat zichzelf ophopen. Dit vocht veroorzaakt schimmels en nare geuren. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat deze schimmels, geuren en vocht in uw woning zichtbaar worden.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Wat zijn de voordelen van PUR open cellig isolatie schuim? PUR open cellig schuim is ademend en daardoor geschikt voor het isoleren van houten vloeren en daken. PUR open cellig schuim zet bij het uitharden geen kracht op het hout en kan daarom ook goed worden toegepast bij oudere houten vloeren.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Hoeveel liter haal je uit een bus pur schuim van 750ml? Je haalt uit een 750ml bus ongeveer 45 liter.
Eén laag is reeds voldoende en zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Met een lambda-waarde van 0,026 W/mK, is PUR-schuim één van de best isolerende materialen. Hoewel PUR-schuim iets duurder is in aankoop dan andere isolatiematerialen, zal dit kunnen uitgespaard worden op uw energiefactuur.
PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd . Het verschil zit hem vooral in de verhouding van deze grondstoffen en het productieproces, waardoor de fysicochemische verbinding in een PIR schuim intrinsiek sterker is.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Om een gebouw luchtdicht te maken moet liefst aan de binnenkant van de isolatie laag een ononderbroken luchtdichte laag worden aangebracht. Wanneer men het heeft over een ademend gebouw zal er geen luchtdichte schil zijn en zullen er overal spleten en kiertjes in het gebouw zitten.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Icynene isolatie is een PU isolatieschuim, waarbij tijdens het aanbrengen geen HFK's en giftige, vluchtige stoffen vrijkomen. Icynene is namelijk een isolatieschuim op waterbasis (watergedragen). Het uitschuimen van Icynene komt namelijk tot stand door een reactie met water i.p.v. gassen.
Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal.
Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
Vandaar dat het gebruik van hfk's bij het opbrengen van purschuim vanaf 2023 is verboden, maar veel bedrijven, ook Isocoat Isolatie, hebben het gebruik al enige tijd gestaakt. Leveranciers hebben een veel duurzamer alternatief gevonden in de vorm van HFO (hydrofluoroolefin).
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.