Schuren voor grondverf In het geval van een oude verflaag in een prima conditie volstaat licht opschuren met schuurpapier met een fijne korrel. Maar in het geval slechte verflagen verwijderd moeten worden of een ondergrond in slechte conditie verkeert, kan het nodig zijn om flink te schuren met een grovere korrel.
Dit wordt meestal gedaan door na het aanbrengen van de grondverf het oppervlak te schuren met schuurpapier of schuurmachines om het oppervlak ruwer te maken en kleine oneffenheden, zoals houtnerf of krassen, glad te strijken. Dit creëert een ideale basis voor de hechting van de uiteindelijke verflaag.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Als je vergeet te schuren na grondverf, kan de laklaag die je daarna aanbrengt onvoldoende hechten. En dan kan het zomaar zo zijn dat de verf loslaat en gaat schilferen. Zonde van je tijd, moeite en materiaal en zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je na grondverf licht opschuurt.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Wanneer je een nieuwe ondergrond, zoals kaal hout, hebt die onbehandeld is dan is grondverf schilderen een stap die je niet mag overslaan. In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.
Plak alles netjes af, zodat je geen muren, plafonds of ramen beschadigt; Breng de grondverf aan met goed materiaal, zodat je het beste resultaat krijgt; Schuur de laag primer/grondverf lichtjes op; Breng de verf aan, wanneer de grondverf overschilderbaar is.
Grondverf gebruiken is vooral belangrijk als je onbehandeld hout of beschadigd hout gaat verven. Grondverf zorgt ervoor dat de normale verf niet direct in het hout trekt. Zo blijft de ondergrond, en dus je deur, beter beschermd tegen vocht. Ook krijg je een egaler resultaat als je deuren eerst met grondverf verft.
Schuren met een te grove korrel kan krassen opleveren die zelfs na het schilderen nog te zien zijn. Schuur dus altijd in de richting van de houtnerf. Een deur schuren met de hand heeft onze voorkeur, maar wil je toch een deur schuren met schuurmachine? Gebruik dan bijvoorbeeld ProGold Schuurpapier.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Het kan zijn dat jij je ondergrond niet goed hebt ontvet of niet hebt geschuurd. Het kan ook zijn je geen goede watergedragen grondverf hebt gebruikt als basis. Heb je dit allemaal wel gedaan maar hecht jouw verf nog steeds niet? Dan kan het ook zijn dat je hout nog te warm of te nat is.
Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig. Wel even de schuurstof weghalen met een stoffer of een doekje!
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Wanneer gebruik je geen grondverf? Ondergronden die al eerder geschilderd zijn en geen gebreken vertonen op hout en kunststof. Als de aflaklaag een eenpotsysteem is. Bijvoorbeeld Sikkens Rubbol EPS voor op hout, als het kaal nieuw hout is adviseren we wel om toch om eerst een grondverf te gebruiken.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Antwoord: Blanke lak overschilderen kan, maar de kans is groot dat het mis gaat. Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak.
In veel gevallen kan je grondverf of andere verfsoorten aanbrengen over een bestaande verflaag.
Je schuurt niet alleen om oude verflagen of roest te verwijderen, maar ook om de ondergrond een beetje op te ruwen. Verf hecht namelijk niet goed op een glad oppervlak en het is zonde van al het werk als je straks tegen lelijke druipers aankijkt.