Ventilatielatten worden toegepast in wanden om ervoor te zorgen dat vocht zich niet in de wanden ophoopt. Het stijl- en regelwerk van de wand met isolatie ertussen wordt aan de buitenzijde van de wand voorzien van een damp-open folie of spinvliesfolie.
Ventilatielatten worden gemonteerd achter Geïmpregneerd vuren gevelbekleding. Door de de montage van ventilatie latten en de inkepingen in de ventilatielatten ontstaat tussen wand en gevelbekleding een smalle ruime waar lucht vrij kan circuleren.
Het plaatsen van neuslatten is een duurzame afwerking van het kozijn en verlengt de levensduur van uw kozijnen. Tevens zorgen neuslatten voor het behoud van uw isolerende beglazing. Bij ventilerende latten en stoeltjes profielen is er kans op lek waardoor de isolerende beglazing in contact komt met vocht.
Onderin de sponning wordt een neuslat toegepast. Deze neuslat wordt op plastic (3mm dik) steunblokjes geplaatst en valt voor een gedeelte over de onderdorpel. Op deze manier kan er lucht onder de glaslat doorblazen waardoor eventueel condensvocht kan verdwijnen. De neus van de neuslat moet ± 5 mm.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Om de panelen verticaal te kunnen monteren, is een horizontaal regelwerk nodig. Maar als het horizontale regelwerk rechtstreeks op de muur wordt bevestigd, is er geen ventilatie. En een goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Daarom is een dubbel regelwerk nodig; een verticaal en een horizontaal.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Het verticale regelwerk moet een minimale dikte hebben van 22mm. en het horizontale regelwerk minimaal 28mm. voor voldoende hechting van de geveldelen. Achter het regelwerk passen we een waterkerende dampdoorlatende folie toe.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
Regelwerk stellen met uitvulplaatjes
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
Zorg ervoor dat de langsnaden tussen de stucplaten minimaal 5 mm en maximaal 8 mm open staan. Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten.
Het regelwerk achter de voeg dient te als bescherming te worden voorzien van een strook EPDM. Een derde optie is om te werken met wildverband in de gevelpanelen. Op de koppeling tussen twee gevelpanelen komt dan steeds een Keralit verbindingsstuk.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Hoe kan ik PIR platen zagen of snijden? Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes).
Wanneer u glaslatten vast wilt zetten heeft u de keuze om een glaslat schroef of een glaslat spijker te gebruiken. Wanneer het om kleine glaslatten gaat is een glaslat spijker de enige optie omdat een schroef dan simpelweg te groot is. Een Glaslat Schroef heeft een diameter van ongeveer 3.2mm.
Zo zijn er glaslatten van 9,12,15 en 17, 19 en 25 mm. De glaslatten zijn beschikbaar met of zonder sponning. Neuslatten worden aangeboden met een dikte van 16 en 18 mm. Voor binnenbeglazing bieden wij beglazingsprofielen aan, deze zijn standaard voorzien van beluctingsgleuven en bevatten bezonken schroefgaten.
Ook de breedte van het glasblok is belangrijk, denk eraan dat de het altijd minimaal 2 millimeter breder is dan de glasplaat zelf. Dus is je dubbelglas 24 mm dik, kies dan voor blokjes van 26 mm breed. Om het glas nooit in rechtstreeks contact te laten komen met het kozijn of de glaslat, breng je glasband aan.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.