Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Om dat te bepalen is het volgens Seidell belangrijk om te kijken welke plantaardige yoghurt het meest op gewone yoghurt lijkt. Vooral het eiwitgehalte speelt een belangrijke rol. In normale yoghurt zit per 100 gram 4,5 gram eiwit. Van de plantaardige yoghurtsoorten komt de sojavariant het dichts in de buurt.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
De minste calorieën vind je in de plantaardige yoghurt van AH. Met de Alpro Mild & Creamy en de Alpro plantaardige variatie op yoghurt als goede tweede. De AH Creamy kokos bevat veruit de meeste calorieën. Geen verassing: kokos bevat veel vetten, vetten bevatten veel calorieën.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Lactose intolerantie en yoghurt
Mensen met koemelkintolerantie (lactose intolerantie) of koemelkallergie kunnen beter geen zuivelproducten tot zich nemen. Heb je hier last van dan kun je de lactose (melksuikers) slecht verteren.
Griekse yoghurt is iets vetter en steviger dan een gewone yoghurt. Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
Bij de biowinkel kom je meerdere merken plantaardige varianten op yoghurt tegen. Bijvoorbeeld Provamel en Sojade. Deze merken hebben ook varianten waarin geen suiker zit. Zelf vind ik de Provamel naturel (zonder suiker) erg lekker, vooral omdat ik zelf graag een smaakje toevoeg.
Provamel Skyr style is een plantaardig alternatief voor (Griekse) yoghurt en kwark met een stevige, gladde textuur en een natuurlijk frisse smaak. Boordevol plantaardige proteïne, geen kleurstoffen en geen toegevoegde suikers. 900 jaar geleden is Skyr door de vikingen van Noorwegen naar IJsland gebracht.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven. Er zijn prima plantaardige alternatieven voor melk. Echter zijn alleen producten op basis van soja en lupine eiwitrijk. Producten als amandeldrink, rijstdrink, kokosyoghurt, enzovoorts bevatten nauwelijks eiwit.
Pure Yoghurt
Yoghurt is een heerlijke vervanging voor melk bij het bakken vanwege zijn rijke romige textuur. Het is ook nog eens supergemakkelijk in gebruik! Vervang gewoon de melk in uw recept door een gelijke hoeveelheid yoghurt.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Vet maakt het verschil
Zo ligt het vetpercentage van Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt rond de tien procent (maar je hebt ze ook met minder vet), terwijl een 'gewone' volle yoghurt zo'n drie procent vet bevat. Met hooguit een half procentje vet is normale magere yoghurt de gezondste keuze, stelt het Voedingscentrum.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Conclusie. Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.
DE HAMVRAAG: IS OPTIMEL GEZOND? Als we deze vraag heel eerlijk moeten beantwoorden: nee. Het bevat veel additieven. En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.