Tegenwoordig is de Viandel® niet meer weg te denken, maar het is wel een snack die Mora heeft bedacht. En daar zijn we best trots op! Mora introduceert als eerste in Nederland en België een broodje met vlees en saus, dat in z'n geheel klaargemaakt kan worden in de magnetron.
Een viandel is een vleesproduct uit Vianen, waarschijnlijk komt de naam hier ook vandaan. De viandel is een variant op de frikandel, en is qua smaak vergelijkbaar. Echter heeft de viandel een krokant jasje. Daarnaast wordt de snack langer gefrituurd dan een frikandel.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
In 2006 is dat deel van Mora verkocht aan Ad van Geloven, een middelgrote Nederlandse snackfabrikant die bezit was van Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer.
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Mora gaat in 1987 de uitdaging aan. Het resultaat is de Viandel®, een snack van zacht, kruidig vlees in een extra knapperig jasje. Meteen na de introductie is de Viandel® een groot succes. Tegenwoordig is de Viandel® niet meer weg te denken, maar het is wel een snack die Mora heeft bedacht.
In 1973 opende Mora een grote snackfabriek in Maastricht en in 1978 startten we met de productie voor consumenten. De ene succesvolle snack na de andere werd geïntroduceerd en de bestaande producten werden steeds beter. In de jaren tachtig introduceerden we Cora van Mora als het gezicht van Mora.
Water, rundvlees 14%*, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkoren tarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), kippenei-eiwit, natuurlijk aroma (selderij), zout, rundergelatine, groenten (ui, knoflook), getextureerd tarwe-eiwit (tarwe-eiwit, tarwegluten, tarwebloem, kleurstof: ...
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
In Pompeï is de oudste snackbar ter wereld ontdekt. Dit is niet de snackbar zoals wij die kennen met een frituurpan en frikandellen maar er konden diverse maaltijden gekocht kunnen worden. De snackbar, of thermopolia zoals ze heten, is zo'n tweeduizend jaar oud.
BREDA - Op de Bredase kermis in 1868 verkocht Madam Frits het eerste frietje ooit in Nederland. Sindsdien kunnen we de gefrituurde aardappelstaafjes niet meer wegdenken uit onze snackbar.
Snacks geschikt voor de Philips Airfryer
Mora heeft een groot assortiment snacks die geschikt zijn voor de Philips Airfryer, deze komen er doorgaans heerlijk krokant uit en zijn ook nog eens erg Mmm... van Mora! en Mora.
Cora is sinds 1986 hét gezicht van Mora en is inmiddels één van de langstlopende en meest bekende reclamepersoonlijkheden. In 1986 zocht Mora iemand die op televisie kon vertellen hoe ontzettend lekker en gemakkelijk de snacks zijn.
Een viandel is een vleesproduct dat wordt gefrituurd. Het is een variant op de frikandel. Qua smaak is de viandel hiermee vergelijkbaar, maar deze is in een krokanter jasje gestoken. Een viandel wordt ook langer gefrituurd in een frituurpan dan een frikandel.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Een gehaktsnack naar 'grootmoeders recept'.
Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.