Waarom snurkt mijn kind? De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog erg nauw.Daarnaast zijn deze gevuld met heel veel speeksel.Daardoor kan de ademhaling borrelend, kortademig en luid klinken.
De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid en vaak gevuld met speeksel, waardoor het kan klinken alsof je baby snurkt. Dat verdwijnt met het ouder worden. De meest voorkomende oorzaak van 'echt' snurken is natuurlijk een verkoudheid. Als de baby verkouden is, is het niet ongewoon dat hij snurkt.
Wat is de oorzaak? Te grote neuspoliepen en/of keelamandelen zijn vaak de oorzaak van snurken en adempauzes tijdens de slaap. Maar ook overgewicht kan een belangrijke rol te spelen. Bij sommige kinderen is er op meerdere plaatsen in de neus-keelholte een vernauwing of obstructie tijdens de slaap.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Omdat de luchtwegen van je pasgeboren baby nog nauw en gevuld zijn met heel veel speeksel, kan zijn ademhaling borrelend, kortademig en gewoon luid klinken.
Snurkt mijn baby echt? Hoewel het soms lijkt alsof een baby snurkt, is dat meestal niet het geval. De meeste baby's ademen veel luidruchtiger, waardoor het al snel klinkt als een snurkende baby. Die luidruchtige ademhaling is volkomen normaal en meestal is het niks om je zorgen over te maken.
Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte. Daarnaast is er ook een duidelijke piek zichtbaar in de leeftijdsperiode van 2 tot 4 maand.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Apneu, een plotselinge onderbreking van de ademhaling, raakt zowel volwassenen als kinderen. Vooral te vroeg geboren baby's, van wie het ademhalingsstelsel nog niet volledig is ontwikkeld, hebben er last van.
Veel bewegen in slaap: vaak reageren kinderen op adempauzes door te gaan bewegen in hun slaap. Ze lijken daardoor erg onrustig te slapen. Slapen met overstrekte nek: sommige kinderen met slaapapneu slapen in een vreemde houding, vaak met hun nek ver achterover.
Om goed te kunnen slapen is een goede en soepele ademhaling noodzakelijk. Bij slaapapneu heeft uw kind dit niet en stokt de ademhaling tijdens het slapen. Elke ademstok, ook wel apneu genoemd, kan minstens 10 seconden tot 30 seconden duren.
Alle pasgeboren baby's maken vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven. Een geluidje voor honger, moe, een dwarszittend boertje, darmkrampjes en ongemak. Priscilla Dunstan ontdekte deze geluiden bij haar zoon. Haar theorie werd getest met meer dan duizend baby's uit meer dan dertig landen.
Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby 's nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby's niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …
De eerste babygeluidjes bestaan vooral uit klinkerklanken: “ah”, “eh”, “oh “, ”eu” en” uh”. Elke baby, waar ook ter wereld, maakt deze geluiden. Wat later volgen ook de medeklinkers. “Prrrt”, “gjé”, “ahhha, “ggoee”, “krrr”, “ehe” “uhuh”, het repertoire van je kleine taalgenie breidt zich uit.
Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.
Geef je baby iets voor z'n verstopte neus. Gebruik een neusspray bedoeld voor baby's (de huisarts kan je adviseren) met zoutoplossing of probeer de neus van je baby met een neuspompje leeg te maken.
Leg een tetradoek onder het hoofd van je baby om de slijmpjes op te vangen. Houd je baby in deze positie terwijl je geleidelijk de zoutoplossing in het neusgaatje aan de andere kant inbrengt (de kant waarop je baby niet ligt). Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Veilige situatie als de baby wakker is
Zet de speelbox niet in volle zon. Laat een baby nooit alleen achter in de auto. Zorg bij een draagdoek of draagzak dat je steeds het gezicht van je baby kan blijven zien. Controleer of je baby het niet te warm krijgt.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Vooral het actief roken van de moeder tijdens en na de zwangerschap verhoogt het risico op wiegendood, maar ook passief meeroken verhoogt het risico. Roken tijdens de zwangerschap heeft een ongunstige invloed op de zuurstofvoorziening, groei en vermoedelijk ook longfuncties van een kind.