Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
Toen Achilles het nieuws vernam was hij furieus. Hij wilde zich wreken en doodde Hector en bond het lichaam van Hector achter zijn wagen en sleepte het rond de stadsmuren. Maar Achilles had 1 zwakke plek en dat was zijn hiel. Op aanwijzing van God Apollo, schoot Paris een pijl af op zijn zwakke plek en doodde Achilles.
Patroklos (Oudgrieks: Πάτροκλος - "vadersroem") of Patroclus (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij figureert met name in de mythen over de Trojaanse Oorlog, waarin hij de beste vriend is van Achilles, en volgens een bepaalde traditie ook zijn geliefde.
Een andere traditie (Stesichoros e.a.) wil dat niet Helena zelf, maar een op haar gelijkende schim door Paris wordt ontvoerd. De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Het verlies van zijn vriend Patroclus die door de Trojaanse krijger Hector was gedood bracht Achilles ertoe zich opnieuw te mengen in de strijd van de Trojaanse oorlog en zijn kameraad te wreken. In een tweegevecht doodde hij Hector. Het gevecht tussen Grieken en Trojanen bereikte hiermee een hoogtepunt.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Achilles kreeg een verhouding met prinses Deidamia, die hem een zoon schonk; Neoptolemus. Als Odysseus, koning van Ithaka en aanvoerder in de Trojaanse oorlog, van een "ziener" te horen krijgt dat de Trojaanse oorlog alleen gewonnen kan worden met behulp van Achilles, gaat hij naar hem op zoek.
Ilias. In de Ilias krijgt Hektor vaak het epitheton de 'helmboswuivende' mee. Hij is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe, en daarmee een broer van Paris, Helenos, Troïlos en van Kreousa, Kassandra en Polyxena.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
Achilles, eigenwijs als hij was, ging toch naar Troje want hij was immers onsterfelijk. Tijdens de oorlog kregen Achilles en Agamemnon ruzie om een mooie slavin. Achilles had haar gewonnen bij een veldslag en meegenomen. Toch vond Agamemnon dat hij het recht had haar van Achilles af te pakken.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
Uit Grieks Achilleus; de betekenis is onbekend. Het is de naam van de dappere held van de Grieken voor Troje. Er zijn enkele heiligen van deze naam, onder andere Achilleus en Nereus, Romeinse martelaars onder de vervolgingen van Diocletianus, omstreeks 304. Vermoedelijk waren het bekeerde soldaten.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Achilles kreeg ruzie (om een vrouw) met de koning (Agamemnon) en daarom wilde hij niet meer meedoen aan de strijd. De beste vriend van Achilles was Patroclos en omdat Achilles niet meer wilde vechten, ging Patroklos, vermomd als Achilles, de strijd aan tegen de Trojanen.
Achilles was een zoon van Thetis de zeenimf. Hij werd geboren uit het huwelijk tussen koning Peleus en Thetis. Aanvankelijk hadden de goden Zeus en Poseidon wel met haar willen trouwen, maar toen ze hoorden dat haar zoon machtiger zou worden dan zijn vader huwden zij haar snel uit.
Hektoor 'hij die houdt, vasthoudt, overwint', van dezelfde Indogermaanse stam als Nederlands zege. Zoon van Priamus, voornaamste leider der Trojanen. In de Renaissance kwam de naam ook hier als voornaam voor. In Italië handhaafde hij zich in de vorm Ettore.
De Grieken richtten een slachting aan onder de nog (slaap)dronken Trojanen. De meeste mannen werden gedood, de vrouwen en kinderen werden als slaven meegevoerd. Troje bleef als een rokende puinhoop achter... In het paard zaten overigens onder andere: Odysseus, Menelaus, Neoptolemus, Philoctetes en Diomedes.
De achillespees dankt zijn naam aan Achilles, de beroemde held in de oorlog tegen Troje uit de Griekse mythologie. Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, waardoor deze niet in aanraking was geweest met het water.
Hij had deze schapen door toedoen van Athena voor de Griekse aanvoerders aangezien, waarop hij zijn woede willen koelen, en pleegde daarop zelfmoord. De Grieken zagen na tien jaar vechten in dat ze Troje alleen met een belegering nooit zouden kunnen innemen.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Zeus. Zeus is de machtigste van alle goden op Olympus. Maar ook de bekendste god. Als je de machtigste god bent ben je een oppergod.
Zij rees uit de baren van de zee op als de schoonste van alle vrouwen, blank als het schuim, waaruit ze geboren werd, en beminnelijkheid en lieftalligheid lagen op haar glimlachend gelaat en over haar gehele wezen. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, “de uit schuim geborene”, of Anadyomene, “de opduikende”.