In Polen kun je namelijk overal geld pinnen. Je betaalt hier niet met de euro maar met de Poolse złoty.
In Krakau vind je betaalautomaten (ATM's) op diverse locaties, waaronder drukke pleinen, treinstations, luchthavens, winkelcentra en in de buurt van populaire toeristische attracties. Deze automaten accepteren doorgaans internationale bankpassen en creditcards.
In Polen kun je gemakkelijk (contactloos) pinnen, maar houd er rekening mee dat de banken een kleine toeslag hanteren, omdat je betaald in vreemde valuta.
Kan ik pinnen in Polen? In Polen kun je overal gemakkelijk pinnen. Het is wel handig om voor de zekerheid een deel van het geadviseerde zakgeldbedrag in cash Euro's mee te nemen, voor het geval een pinautomaat defect of leeg is.
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Polen heeft voldoende geldautomaten, de kosten kunnen verschillen per exploitant van de geldautomaat, met name de bank Pekao SA berekent een hoger tarief. Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld.
Heeft u een particuliere betaalrekening dan is het opnemen van biljetten met een bankpas meestal gratis. Het opnemen van biljetten met een zakelijke bankpas of met een creditcard kost in de meeste gevallen wel geld. Het opnemen en storten van biljetten en munten is dus niet altijd gratis.
Als u naar Polen reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Polen is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Polen.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Drinkwater. Het drinkwater in Polen kan gedronken worden, maar dat wordt afgeraden. Het is daarom verstandiger om water uit fles te drinken.
Een klein biertje kost 6 zloty, een grote variant 12 zloty (respectievelijk 1,5 en 3 euro).
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
De kosten van levensonderhoud in Krakau zijn doorgaans lager dan die in grote Europese steden zoals Londen, Parijs of Amsterdam. Hier zijn enkele redenen waarom Krakau als een betaalbare bestemming wordt beschouwd: Accommodatie: Hotels, hostels en appartementen zijn vaak goedkoper dan in andere Europese steden.
In polen is het niet echt mogelijk om met euro's te betalen. Alleen op grotere toeristische plekken zoals Krakau kan het voorkomen dat je met euro's kunt betalen, eventueel wisselgeld krijg je vaak terug in zlotys, maar houd er rekening mee dat je over het algemeen de zloty zult moeten gebruiken.
Kosten bij de bank
Die zijn gemiddeld tussen de € 0,05 en 0,25 cent per transactie. Dat zijn de kosten die de bank maakt om het geld te verwerken en op je rekening te storten. Een contante betaling kost je daarentegen gemiddeld € 0,29.
Voor het wisselen van Euro naar Zloty in Polen kunt u terecht bij banken, post- en wisselkantoren en hotels. Hotels hanteren doorgaans een minder gunstige wisselkoers dan banken, post- en wisselkantoren. Een geldwisselkantoor berekent een andere (minder gunstige) koers dan de werkelijke valuta koers.
In Polen betaalt u met de zloty. Polen behoort al een tijd tot de Europese Unie, maar men wacht nog met het overgaan op de euro, omdat het land haar economische doelstellingen nog niet heeft behaald. De zloty is verkrijgbaar in coupures van 10, 20, 50, 100, 200 en 500.
In de buurt van de Grote Markt vind je veel leuke boetiekhotels. Hou er rekening mee dat de meeste winkels in Krakau gesloten zijn op zondagen en katholieke feestdagen. Sinds 2019 geldt er een nieuwe winkeltijdenwet in Polen en mogen winkels alleen open zijn op de laatste zondag van de maand.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Zaken doen: Wees punctueel. De werkdag begint vroeg (08.00uur) en eindigt vroeg (16.00uur); Polen lunchen doorgaans niet, ze eten een broodje op werk en wachten met de lunch tot ze klaar zijn.
Goedkope boodschappen of shoppen
*) Sowieso merk je dat de dagelijkse boodschappen in Polen nog goedkoper zijn dan in Nederland dus als je rekent met 'delen door vier' zijn de prijzen nog steeds acceptabel. Voor veel andere goederen geldt het ook dat je goedkoper uit kan zijn.
Dan ben je goedkoper af in Polen, waar je in Warschau ongeveer de helft betaalt: 2,5 euro voor een cappuccino of latte, 2 euro voor een gewone koffie.
Snelwegen 140 km/h of anders indien aangegeven.Met caravan of aanhanger mag men buiten de bebouwde kom 70 km/u en op de autosnelweg 80 km/h.Minimumsnelheid op autowegen is 40 km/h.
Je kunt natuurlijk ook euro's wisselen bij de wisselkantoren. Zoek dan een kantoor met 0% commissie. Er zitten veel goede wisselkantoren in de straat Slawkowska, maar kijk altijd eerst even op Google of het echt een goede koers is, want er zitten altijd rotte appels tussen.