Wasmiddel doe je altijd in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft. Dit bakje is aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.
Wasverzachter (*)
Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur.
Hoofdwas II
Soms zit er een schuifje in het bakje. Dit is bedoeld voor vloeibaar wasmiddel, anders loopt de vloeistof direct de machine in en dat is niet de bedoeling.
De wasmiddellade van de wasmachine schoonmaken
Als je de wasmiddellade schoonhoudt, kan je wasmachine het wasmiddel en de wasverzachter effectief afgeven in de trommel.
Je kan zowel vloeibare wasmiddelen als waspoeder in de wasbol stoppen. Het is bij sommige wasmachines zelfs beter om een wasbol te gebruiken bij vloeibaar wasmiddel omdat sommige machines geen beveiliging in de lade hebben en het wasmiddel zo de afvoer in loopt als je niet meteen je wasmachine aanzet.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Plaats de capsule in de lege trommel van uw machine voordat u het wasgoed toevoegt. Als de capsule op het wasgoed wordt geplaatst, lost deze mogelijk niet goed op. Het is belangrijk dat de capsule nooit in de wasmiddellade wordt geplaatst, maar altijd in de trommel zelf.
Je kunt natuurlijk ook een wasbol gebruiken. Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
Als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit een waterdoorvoerprobleem veroorzaken, waardoor je een wasverzachterlade vol water krijgt. Gebruik een waterpasmeter (of download een waterpasapp) om vast te stellen of de voor- en achterkant, evenals de linker- en rechterkant van je wasmachine waterpas staan.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Het beste antwoord. Een wasbol is niet nodig. Je kunt het wasmiddel (ook vloeibaar wasmiddel) gewoon in het daarvoor bedoelde laatje / vakje doen en dan op de normale manier je was draaien.
Deze pods zijn niet voorzien van wasverzachter, als je wasverzachter wilt gebruiken dan kun je die gewoon gebruiken naast het gebruik van de capsules en dus wasverzachter kopen.
Het eerste wasmiddel dat uit 3 verschillende onderdelen in 1 capsule bestaat. De 3 in 1 pods, of capsules van Ariel bestaan uit meerdere gedeeltes in één uniek ontwerp, waardoor de sterke eigenschappen van de verschillende mogelijkheden gescheiden blijven, totdat de capsule de was bereikt.
Plaats 1 capsule direct in de trommel voordat de was erin gaat en zet de wasmachine aan op het juiste wasprogramma. Robijn capsules kun je het beste niet met vochtige handen vastpakken; hierdoor kunnen de capsules aan elkaar blijven plakken.
Zorg dat je altijd wasmiddel in het grote bakje doet want wassen zonder wasmiddel kan resulteren in stinkende was. Je kunt zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel in het linker compartiment doen. Welk type wasmiddel je gebruikt, beïnvloed dus niet welk deel van het laatje je moet kiezen.
Doseren met een wasbol heeft het voordeel dat het direct op het wasgoed komt.
Op Plasticflessenshop.nl is het wasbol aanvragen zo gedaan en u zit niet meteen gebonden aan een hoge oplage. Wilt u slechts één of twee stuks kopen dan kan dat bij ons. Maar u kunt ook kiezen voor extreem grote hoeveelheden zoals bijvoorbeeld 5.000 stuks.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Kan dat kwaad? Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.