Het 111-formulier is een verzekeringsbewijs. Op een 111-formulier staat waar u verzekerd bent en voor welke periode u in het buitenland bent.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Met je zorgpas laat je zien dat je bent verzekerd voor zorgkosten. Het geldt in veel landen als verzekeringsbewijs. Een zorgpas wordt meestal in fysieke vorm verstrekt door een zorgverzekeraar.
Als u zich wilt inschrijven in het stelsel in uw woonland, moet u een S1-formulier (het vroegere E106-formulier ) aanvragen bij de zorgverzekeraar in het land waar u werkt. Met dit formulier hebben u en uw gezin recht op gezondheidszorg in uw woonland. U heeft dan twee verzekeringskaarten: een voor elk land.
U krijgt een document S1/formulier 121. Hiermee kunt u zich (en eventueel uw gezinsleden) inschrijven bij het ziekenfonds in uw woonland. Uw woonland verrekent uw zorgkosten met Nederland. U betaalt een verdragsbijdrage aan het CAK.
Vergoeding is mogelijk via het formulier E112/S2
Bij gebruik van het formulier E112/S2 moet de verzekerde bij de zorgverzekeraar vooraf toestemming vragen om zorg in het buitenland vergoed te krijgen. Dit formulier geldt alleen in de volgende landen: EU- landen, EER- landen en Zwitserland.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Geen grenscontrole in EU
In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
U heeft 6 maanden of langer geen premie voor uw zorgverzekering betaald. Ook heeft u niet gereageerd op herinneringen van uw zorgverzekeraar. Daarom heeft uw zorgverzekeraar u bij ons aangemeld.
U kunt zich niet zelf afmelden bij het CAK. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar kan u afmelden bij ons.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Als een patiënt zijn Europese Ziekteverzekeringskaart vergeten of kwijt is, kan hij zijn zorgverzekeraar per fax of e-mail om een tijdelijk vervangingsbewijs vragen.
De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening. Bij sommige verzekeraars kun je zelfs online een nieuwe pas aanvragen wanneer je jouw zorgpas kwijt bent.
Als u een zorgverzekering bij CZ afsluit, krijgt u automatisch een CZ Zorgpas. Deze is geldig zo lang u bij ons verzekerd bent. Bent u de pas kwijt of wilt u een Europese zorgpas (EHIC)? Vraag dan eenvoudig aan nieuwe pas aan in Mijn CZ.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal.
Vraag dan tijdig een groene kaart aan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen 5 werkdagen per post. In de landen die niet genoemd zijn hoeft de groene kaart niet groen te zijn. Een groene kaart digitaal of op wit papier is dan voldoende.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
In de volgende landen is het verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.
Op 'Formulier PD U1' staan de periodes vermeld waarin u in Nederland als verzekerde werknemer heeft gewerkt. U heeft dit formulier misschien nodig als u in een ander EU-/EER-land of Zwitserland een werkloosheidsuitkering aanvraagt. Uw arbeidsverleden in Nederland telt dan mee voor de beoordeling van uw aanvraag.
Formulier E104: op dit attest staat vermeld tijdens welke perioden u in een bepaald land verbleef, werkte of verzekerd was. Dit document geeft een overzicht van de perioden waarin u in een bepaalde lidstaat verzekerd was.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.