Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
Iedere groep mag in totaal maximaal 80 á 85% van de capaciteit verbruiken. Een andere regel is dat druppelslangen en sproeiers niet op dezelfde groep gezet mogen worden. In dit voorbeeld gaan wij uit van het gemiddelde van de Nederlandse waterleiding; de capaciteit is 1.000 Liter per uur, de druk is rond de 2 bar.
Gegevens. Na afronding van een beregeningsontwerp blijkt dat er een gemiddelde capaciteit nodig is van ongeveer 2,5m3/uur en een werkdruk aan de sproeier van ongeveer 3 Bar.
Een druppelslang geeft het water relatief langzaam af waardoor er niet snel plasvorming ontstaat en er relatief veel meters op de waterleiding aangesloten kunnen worden. Vaak wel tussen de 100 en 125 meter.
De beste tuinsproeier is volgens ons de Gardena Mambo Cirkelsproeier. De beste tuinsproeier is geschikt voor het besproeien van kleine tot grote oppervlakken en kan 9 tot 310 m² besproeien. Ook de maximale sproeiafstand varieert van 3 tot 20 meter.
Hoe weet ik welk type sproeier ik nodig heb? Kijk eerst naar het merk carburateur. In sommige gevallen bestaat er maar één sproeier type en hoef je vervolgens alleen de sproeiermaat nog te bepalen. Bij sommige carburateurmerken is het iets minder eenvoudig, zij werken met meerdere type/diktes.
Hoe het precies werkt: De druk van het water zorgt ervoor dat de sproeier gaat draaien. Op een geven moment komt de aanslagveer tegen de sectorbegrenzer. De sproeier beweegt dan terug naar de andere sectorbegrenzer en voilà! Het bereik is bepaald en de sproeier zal tussen deze twee plekken blijven bewegen.
Wat kost tuin sproeien? Als u een zwenksproeier gebruikt wordt er ongeveer 1000 liter water per uur afgegeven. Ons leidingwater kost momenteel ongeveer €1,35 per 1000 liter water. Voor 4 uur tuin sproeien met leidingwater kost u dus €5,40.
Zweetslang geeft erg langzaam water af door de porien van de slang. Druppelslang heeft om de 30 cm gaatjes die per uur zo'n 2,3 liter water afgeven. De zwarte of bruine druppelslang geeft dus veel meer water af, zodat je ook minder aan druk hoeft te begrenzen indien je beregent met een pomp.
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt.
Een te nauwe tuinslang
Een pomp moet zijn watercapaciteit kwijt kunnen en dat gaat niet wanneer er een te smalle tuinslang aan de pomp wordt gekoppeld; dat geeft teveel weerstand. Een slang die aan de persaansluiting van de pomp wordt vastgemaakt, moet een minimale diameter hebben van 19 mm.
Dit probleem is op te lossen door tussen de (buiten)kraan en de tuinslang een besproeiingspomp te plaatsen. Deze verhoogt de druk zodat het water goed uit de tuinslangen stroomt. De besproeiingspomp kun je ook gebruiken voor andere werkzaamheden zoals het wegpompen van water uit een ondergelopen kruipruimte of kelder.
Voor gazonberegening op de waterleiding, raden we de Hunter PGJ en RainBird 3500 serie aan gebruiken. Vooral de Hunter PGJ komt bij lagere waterdruk wat beter omhoog. Dit is dan ook de sproeier die we aanraden voor gebruik op de waterleiding. Deze sproeiers hebben een bereik van circa 4,6 tot 10,7 meter.
Een pop-up sproeier is een "professioneel" product om uw tuin mee te beregenen. Pop-up sproeiers worden aangesloten op ondergronds leidingwerk, zoals bijvoorbeeld een tyleenslang. Zolang er geen water / waterdruk op de pop-up sproeier staat, zal deze verzonken blijven in de grond.
De Waterdruk
De minimale druk die u op de waterleiding heeft is 1,5bar.
Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn. Als de druk hoger dan 5 bar is, is een reduceerventiel nodig. kunt deze afleiden uit de rekening van uw waterleidingbedrijf.
Bij temperaturen rond de 20 graden moet u ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zult u gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer u dat doet dan kan het voorkomen worden dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.
De druppelgaten zijn verstopt Vooral bij ondergrondse installatie kan het gebeuren dat de grond de druppelslang blokkeert. Als dit gebeurt, verwijder je de druppelslang uit het bed en spoel je de grond uit met water. Voor ondergrondse aanleg kun je het beste losse grond of schorsmulch gebruiken.
Leg de druppelslang op circa 20 tot 30 centimeter diepte. Leg de druppelslang hierbij ook in lussen van 30-50 cm of plaats de druppelslang direct langs de wortels die je wilt bewateren. De oplossing met lussen is ideaal voor als je in de toekomst nog planten wilt plaatsen.
Je beregent het best 1 à 2 keer per week met ongeveer 2,5 cm wanneer er geen regen is voorspeld. Door 2 keer flink te beregenen, trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!
Geen sproeiverbod tuin
Er gaat geen verbod gelden op het sproeien van de tuin of het wassen van de auto. Die zaken gebeuren vaak met kraanwater en daar is geen tekort aan. Dat is er, nu en in de toekomst, voldoende.
U kunt het beste gras maaien met droog weer. Is het gras nat, dan hebt u eerder de kans dat de grasmaaier verstopt raakt. Wacht niet te lang met de eerste maaibeurt! Zodra het gras een lengte van 4 centimeter heeft dient u het reeds te maaien.
Belangrijk is de sectorbegrenzers alleen met de hand te verdraaien, nooit met gereedschappen! Door de waterdruk draait de sproeier totdat de aanslagveer tegen één van de sectorbegrenzers komt. Hierdoor draait de sectorsproeier terug, totdat hij tegen de andere sectorbegrenzer komt, enzovoort.
U kunt de sproeihoek van de sectorsproeier instellen van minimaal 5 graden tot maximaal 360 graden, oftwel een gehele cirkel. Zo stelt u afhankelijk van uw persoonlijke situatie het sproeipatroon in. Mocht u de sectorsproeier later op een andere plek gebruiken, dan kunt u voor deze plek het sproeibereik instellen.
De toevoer van het water kan je bij de meeste zwenksproeiers zelf instellen. Hoe? Door de kraan verder open of dicht te draaien. Ideaal, want zo weet je zeker dat je niet te veel, maar ook niet te weinig sproeit.