Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Een geringe hoeveelheid zonlicht bereikt door de aardatmosfeer nog de maan. Omdat dit licht terugkaatst naar de aarde is de maan tijdens een volledige verduistering toch zichtbaar vanaf de aarde.
Bij een volledige maansverduistering bevindt de maan zich in de kegelvormige kernschaduw van de aarde, de umbra. Hier komt geen zonlicht. Bij dit type maansverduistering ontstaat het verschijnsel 'bloedmaan'. De maan straalt zelf geen licht uit – net zo min als de aarde.
Het aantal maansverduisteringen per jaar
Tussen het jaar 2001 en 2050 komen 116 maansverduisteringen voor (dus ongeveer 2,3 per jaar, één per 5,2 maanden, of 7 per 3 jaar. Aangezien er 12,37 Volle Manen per jaar plaatsvinden is er één maansverduistering per 5,38 Volle Manen).
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Waar kun je de bloedmaan zien? Helaas is de maansverduistering voor Nederland geen volledige maansverduistering. De volledige maansverduistering kun je zien in Noord-Amerika (behalve de noordwestelijke regio 's), heel Zuid-Amerika, Afrika en Zuidwest-Europa.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Op 16 april staat de roze maan in Weegschaal: een luchtteken dat onder de romantische planeet Venus valt. Daardoor staan thema's zoals relaties, vriendschappen en andere socialen contacten tijdens deze volle maan centraal.
Als de volle maan door de schaduw van de aarde beweegt, vindt er een maansverduistering plaats. In Nederland komt dit hooguit één keer per jaar voor. Zon, aarde en maan moeten dus op een rij staan om een verduistering te krijgen. Bij een maansverduistering staat de aarde staat tussen de zon en de maan in.
De verduistering begint om 4.27 uur aan de zuidwestelijke horizon. Vanaf 5.29 uur is de maan helemaal verduisterd. Deze fase van volledige verduistering duurt zowat 85 minuten, tot 6.54 uur.
Bloedmaan 2022 data. De eerste bloedmaan van 2022 is maandag 16 mei 2022. Dan is er een totale maansverduistering van de volle maan. De tweede bloedmaan van het jaar is dinsdag 8 november 2022.
De effecten van de volle maan worden namelijk ook nog eens uitvergroot tijdens zo'n supermaan. Daardoor is de kans dat je slecht slaapt nóg groter dan met volle maan, ben je extra emotioneel en kun je zelfs last krijgen van griepachtige verschijnselen en hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
Een supermaan
De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar.
De Maan staat om 06:06 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 60.5° boven de zuidelijke horizon. Let op: tussen ongeveer 06:41 en 20:26 uur is het licht, en tussen 07:15 en 19:52 uur staat de Zon boven de horizon.
Vollemaan is geen zeldzaam verschijnsel, en we kunnen het dan ook regelmatig zien vanaf de aarde. De maan doet er 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het ten minste één keer per maand vollemaan is.
Op 12 augustus om 01:36 GMT bereikt de Maan haar volle fase. Laten we uitzoeken waarom ze Steur Maan wordt genoemd, of het een Supermaan wordt en welke hemelverschijnselen we kunnen observeren tijdens de nacht van de Volle Maan.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
Wassende Maan Ritueel
Tijdens wassende maan kun je aan de slag met de intenties die je hebt gezet tijdens nieuwe maan. In de wassende maanfase gaat het om groei en actie. Maak een lijstje van drie concrete dingen die jij kunt doen om jouw wensen uit te laten komen en onderneem ook echt actie.
De volle maan is de tijd van bloei en van hoogtepunten. De volle maan staat gelijk aan het spirituele en energetische hoogtepunt. Als de volle maan is geweest, start de afnemende maanfase. Met deze fase is de tijd aangebroken om los te laten wat niet langer goed voor je is.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
De grote, donkere vlekken op de maan, die zelfs met het blote oog al te zien zijn (ze vormen samen het bekende 'mannetje in de maan'), zijn in feite kolossale inslagbekkens die geheel of gedeeltelijk zijn volgelopen met inmiddels gestolde lava.