Sushiazijn is rijstazijn waar suiker en zout aan is toegevoegd (en vaak ook smaakversterkers). Sushiazijn kun je kant-en-klaar kopen en direct gebruiken wanneer je sushi bereidt.
De naam verklapt het natuurlijk al grotendeels maar sushi azijn is perfect voor sushi! In de basis is sushi azijn hetzelfde als rijst azijn, echter zit hier al suiker, zout en smaakversterker in. Dit soort azijn is dus meteen klaar voor gebruik. De sushirijst wordt door dit azijn meteen op smaak gebracht.
Hoe te gebruiken? Te gebruiken zoals men gewone azijn gebruikt. De smaak is redelijk vergelijkbaar met witte wijnazijn. Je zou het een met het andere kunnen vervangen.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Met Saitaku rice vinegar breng je sushi rijst op smaak. Meng deze rijstazijn voor het oprollen van de sushi door de rijst om een zachte smaak en aroma toe te voegen. Rice vinegar is zoeter en milder dan westerse azijnen: perfect voor sushi.
Sushiazijn is rijstazijn waar suiker en zout aan is toegevoegd (en vaak ook smaakversterkers). Sushiazijn kun je kant-en-klaar kopen en direct gebruiken wanneer je sushi bereidt.
Rijstazijn kun je vervangen door gewone azijn. In marinades of dipsausjes zou je de rijstazijn ook kunnen vervangen door vers limoensap, dat voegt net zo'n friszure smaak toe.
Mirin is net als sake een rijstwijn. Het is een zoete smaakmaker, maar wordt vaak gebruikt in hartige Japanse gerechten. Je vindt het in ramen bowls en zeevruchtenrecepten, teriyaki saus en zelfs sommige soorten sushi.
Rijstazijn wordt veel gebruikt in de Japanse en macrobiotische keuken. De witte Chinese rijstazijn wordt vooral gebruikt in zoetzure gerechten en soepen. Hebt u toevallig geen rijstazijn in huis, dan kunt u deze eventueel vervangen voor appel- of wijnazijn.
In veel Engelstalige recepten wordt rice wine vinegar (oftewel rijstwijnazijn) gebruikt: daarvoor kun je gewoon je flesje rijstazijn erbij pakken. In de Chinese keuken wordt veel gebruik gemaakt van zwarte rijstazijn. Die is donkerder van kleur en sterker van smaak.
Benodigdheden voor 4 personen (voldoende voor ca 6 rollen): 450 gram sushi rijst 10 dl water 4 el rijstazijn 2 el witte basterdsuiker 2 tl zout 6 blaadjes nori (zeewier) wasabi sojasaus bamboe matje en natuurlijk stokjes om mee te eten Voor de bovenstaande ingrediënten hoef je tegenwoordig niet meer naar een speciale ...
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Natuurazijn kunt u zowel gebruiken tijdens het schoonmaken als in de keuken. In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen.
Rijstazijn is een milde azijnsoort, gemaakt van gefermenteerde kleefrijst en water. Zoals op de foto te zien soms geheel kleurloos, soms een heel lichtgeel. Dat ligt aan de rijst die gebruikt is (gepolijst of ongepolijst) of wellicht aan de toevoegingen. In Japanse rijstazijnen zit vaak ook tarwe of sake.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Bij AsianFoodLovers heb je keuze uit verschillende soorten authentieke sushirijst waar je thuis direct mee aan de slag kunt.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.
Voeg 250 g sushi rijst bij 350 ml koud water en breng aan de kook. 10 minuten zachtjes koken met het deksel erop. Draai het vuur uit, maar laat het deksel op de pan, laat staanvoor nog eens 15 minuten. Belangrijk: het deksel niet open tijdens de 15 minuten.
Hoe smaakt miso? De smaak is wat lastig te omschrijven, maar met name zout, hartig en umami zijn smaken die duidelijk naar voren komen. Ook wil miso nog weleens zurig zijn, net als Koreaanse kimchi waarbij groenten worden gefermenteerd.
Witte balsamico-azijn is eigenlijk een witte wijnazijn, waar druivenmost aan toegevoegd is. Het is een variant op de balsamico-azijn zoals je 'm kent: de donkere, stroperige azijn die veelal over salades wordt gedaan. Witte balsamico-azijn is juist zachter van smaak.
Is balsamico azijn hetzelfde als rode wijnazijn? Nee! Balsamico-azijn en rode wijnazijn zijn verschillend. Rode wijnazijn wordt gemaakt van rode wijn en balsamicoazijn wordt gemaakt van druiven.