Je kan moedermelk het beste opwarmen in een pan of bak met warm water. Zorg ervoor dat het water een temperatuur heeft van 30 tot 35ºC. Zo wordt de melk rustig en gelijkmatig warm. De meeste flessenwarmers werken op deze manier.
Verwarm moedermelk tot ongeveer 30 tot 35°C. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm! Boven de 50°C gaan er beschermende stoffen verloren.
Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
Warm moedermelk langzaam op tot 37 °C in een pan met warm water (au bain-marie) of in een flessenverwarmer.
Moedermelk ontdooien
Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Opwarmen in de magnetron is af te raden, tenzij je zeer zorgvuldig te werk gaat. Gelukkig lusten veel kinderen de melk ook op kamer- of koelkasttemperatuur! Laat bevroren moedermelk altijd langzaam ontdooien voor het opwarmen. Bewaar ontdooide moedermelk in de koelkast en gebruik deze binnen 24 uur.
Moedermelk opwarmen: au bain-marie
Je kunt er vanuit gaan dat het flesje in gemiddeld 10 tot 15 minuten op temperatuur is.
Bewaren op kamertemperatuur
Wordt de melk binnen tien uur na het afkolven gebruikt, dan kan de melk buiten de koelkast bewaard worden.
Teveel moedermelk? Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.
Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Magnetrons zijn duidelijk geen veilige manier om de moedermelk van uw baby op te warmen, en u moet zeker alle praktijken vermijden waarbij moedermelk boven de 40 graden verwarmd wordt. Alles onder deze temperatuur is prima en uw baby melk geven op lichaamstemperatuur is ideaal.
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding. Meer dan één liter drinken baby's bijna nooit.
Om die reden is verwarmen in de magnetron ook af te raden, want daarbij wordt de melk vaak niet gelijkmatig verwarmd. Zo ontstaan er zogenaamde hotspots in de melk, die te heet zijn geworden. Eenmaal opgewarmde borstvoeding die niet wordt opgedronken, moet je weggooien en niet opnieuw opwarmen op een later moment.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Kun je moedermelk opnieuw opwarmen? Het korte antwoord is 'nee'. Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Heb je de afgekolfde melk toch dringend nodig, dan kan je ze langzaam onder de kraan ontdooien. Begin met koud water, en ga zo geleidelijk warmer. Ontdooide moedermelk moet je binnen de 24 uur gebruiken, als je ze achter in de koelkast bewaart. Op kamertemperatuur blijft ze tot 2 uur goed.