De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Uit een onderzoek uit 2007 door moleculair bioloog Nikolai Shevchuk blijkt zelfs voorzichtig dat koud douchen een positief effect kan hebben op depressies. Het zorgt voor een toename van het stresshormoon noradrenaline, en mensen met te weinig noradrenaline zijn vaker emotioneel instabiel.
Wie wil afkoelen, kan beter lauwwarm douchen - hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. "Op het moment zelf geeft koud douchen een lekker gevoel. Maar als je langer in de hitte bent, is het af te raden. Bloedstroom door de vaten zorgt ervoor dat het lichaam warmte afgeeft.
Koud douchen blijkt niet alleen bij hitte een aanrader, maar het hele jaar door. Volgens schrijfster Rens Kroes biedt een koude douche allerlei gezondheidsvoordelen. Een Nederlands onderzoek wees bovendien uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn. Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Korter douchen bespaart energie
En het is goed voor het klimaat. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 65 euro (bij een gasprijs van 1,20 euro).
Goed voor je bloedsomloop
Dit kan gezien worden als een natuurlijk beschermingsmechanisme. Door regelmatig een koude douche te nemen train je de spiertjes in de aderen en houd je de aderen in een goede conditie. Daarmee ontlast je ook je hart.
Tips om te beginnen met koud douchen
Direct onder een koude straal stappen kan heftig zijn. Begin daarom eerst met warm water, en douche vervolgens koud af. Start met een paar seconden koud douchen, en bouw dit dag voor dag op. Uiteindelijk kun je wel een paar minuten onder het koude water staan.
Vereist wel minstens twee tot drie minuten onder de koude douche staan. Het is de bedoeling dat je met warm en koud water doucht; probeer 3 minuten warm te douchen en vervolgens 2 minuten koud. Een warme douche is 37 tot 40 graden en een koude douche zo'n 20 graden.
♥ Douche niet te heet, zo droog je je huid en haren alleen maar uit. ♥ Maak het haar goed nat met warm water, zo worden de viezigheidjes al wat losser en open je de haarschubben. ♥ Masseer de shampoo in je handen en verdeel het over je hoofdhuid. Probeer elke keer op een andere plek te starten met je shampoo.
Het drinken van koud water helpt je bij het verbranden van extra calorieën, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor wordt het proces van calorieën verbranden wat versneld. Onderzoek laat zien dat je tot 70 extra calorieën per dag kan verbranden door het drinken van koud water gedurende de dag.
Koud water zorgt voor stralend haar en een strakke huid
Je poriën blijven ook beter gesloten dankzij het koude water. En vuil kan lastig in gesloten poriën trekken. Voeg koud douchen dus vooral toe aan je skincare routine. De haarschubben sluiten door koud water.
Koud douchen is een flinke boost voor je stofwisseling en zet die bruine vetcellen lekker aan het werk. Maar hoelang moet je nou koud douchen om af te vallen? Om van de positieve effecten te profiteren, is het wel zo dat je je koude douche een paar minuten vol moet houden.
Bij een koude douche of winterduik komen in een keer veel gelukshormonen vrij, zoals endorfine. Daarnaast kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je bruine vet.
En er is meer: als je lichaamstemperatuur daalt door een koude douche, zal je lichaam terug opwarmen om weer op lichaamstemperatuur te komen… met een zweetbui als gevolg. Neem je een (lauw)warme douche, dan zal je lichaam reageren door af te koelen, waardoor je het net frisser zult krijgen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, kan helpen. Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven.
Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Koud weer verbetert je teint en verjongt de huid. De kou zorgt er volgens velen dermatologen voor dat het verouderingsproces van de huid wordt tegengegaan en helpt de huid strak en stralend te houden. Extra tip: plens 's ochtends extra koud water op je gezicht.
De ideale temperatuur voor een douche is uiterlijk 37 graden. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en werkt ook goed tegen spierpijn of stijfheid. Te heet water kan ook de bloedcirculatie beïnvloeden, wat leidt tot vermoeidheid en duizeligheid.