Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij. Een soepele wijn met wat aardse aroma's kan een mooie combi vormen. Zoals een rode Loire (Sancerre, Chinon, St. Nicolas de Bourgueil), een lichte Beaujolais, een Oostenrijkse Zweigelt, een Duitse Spätburgunder of een zachte Merlot.
Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed. Deze heeft vaak een klein zoetje dat juist weer hand in hand gaat met de scherpere smaak van de kaas.
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
In alle gevallen past witte wijn goed bij chèvre. Bij een jonge geitenkaas met een hoog vetgehalte zou ik een jonge droge wijn zoals een chardonnay, macon-villages of een riesling drinken. Hoe ouder het geitenkaasje, hoe zouter en droger deze is.
Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij. Een soepele wijn met wat aardse aroma's kan een mooie combi vormen. Zoals een rode Loire (Sancerre, Chinon, St. Nicolas de Bourgueil), een lichte Beaujolais, een Oostenrijkse Zweigelt, een Duitse Spätburgunder of een zachte Merlot.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Qua kaas past grüner veltliner bij zachte kazen van koe- of geitenmelk. Denk bijvoorbeeld aan rijke, romige kazen zoals camembert en verse kazen zoals ricotta.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
Zachte kazen
Sommige kazen, zoals Gouda, zijn op jongere leeftijd halfzacht, terwijl ze na het rijpproces een harde textuur krijgen. Deze kazen combineer je best met een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Beaujolais. Rosé is ook een uitstekende keuze bij dit soort kazen.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Kaas en wijn combineren met deze tips
Sauvignon blanc of een goede Pinot noir uit de Elzas. Kies hier voor een voller type witte wijn gemaakt van de Chardonnay of een elegante rode wijn met karakter zoals een Loirewijn gemaakt van de Pinot noir of Cabernet-franc, een Beaujolais of een Barbera uit Italië.
Kazen hebben vaak een wat romig karakter en dat gaat niet zo goed samen met rode wijnen waarin de tannines sterk aanwezig zijn. Dan kies je bij een kaasschotel dus beter voor rode wijnen met zachte tannines, zoals wijnen van de druiven pinot noir, grenache of barbera.
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Wat de kazen betreft past Chianti Classico goed bij jonge frisse kazen zoals Engelse Cheshire, Hollandse jonge of belegen Gouda kaas en Italiaanse taleggio. Chianti (en Chianti Classico) kan het beste geschonken worden in niet al te grote tulpvormige glazen en de beste serveertemperatuur is tussen 16°C en 18°C.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Een stuk harde, droge Parmezaanse kaas kun je prachtig combineren met een glas wijn. Liefst een volle rode wijn of droge mousserende wijn. Vrijwel elke droge mousserende wijn voldoet. Combineer je met droog rood, Dan is een volle Amarone of Barolo uit Italië een echte klassieker.
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Geitenkaas, schapenkaas en roomkaas
Kazen met een uitgesproken zuurgraad zoals geitenkaas of feta vragen om een frisse wijn met een hoger zuurgehalte. Daarom smaken jongere en levendigere witte wijnen met een aanwezige fruitexpressie zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling hier goed bij.
Een goede blauwe kaas als roquefort of stilton gaan lekker samen met een Ruby port wijn of een late bottled vintage. Ook een Italiaanse rode zoete wijn gemaakt op de passito manier kan deze kazen goed aan.
Een belegen kaas bij de Valle reale Lupi reale rood. Oude kaas daarentegen matched fantastisch met een langhe nebbiolo van Erbaluna of, als je het een keer heel sjiek wilt doen, de Barolo van Erbaluna. Bij oude kaas gaat ook prima een Rosso di Montalcino of de wat duurdere Brunello.