Zij vinden hun heil bij de neutraliserende werking van kaas. Dit eet je dus dus helemaal aan het einde van de avond. Daarbij schenken de Britten port bij hun kaas en is dat het laatste wat je op een avond moet proeven, dus dat mag niet worden verpest door de zoete smaak van een dessert er achteraan.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Maak je kaasplank extra feestelijk door tussen de kazen witte en blauwe druiven, gedroogd fruit zoals dadels of vijgen en noten, zoals walnoten of pecannoten te leggen. Dat snackt tussen de kazen door ook lekker weg.
Kaas bevat helaas geen vezels en weinig onverzadigde vetten. Gelukkig hebben wij daar wat op gevonden: 'De verantwoorde kaasplank'. We combineren heerlijke kazen met groente, fruit en noten. Deze voegen naast een hele lading vitamines en mineralen hun portie vezels en onverzadigde vetten toe.
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Kaas-dessert-kaas
Wij eten de kaasplank meestal voorafgaand aan het dessert, omdat we zoet als afsluiter het allerlekkerst vinden. Maar doe vooral wat je fijn vindt. En als je lang genoeg blijft tafelen, kun je misschien wel de ultieme volgorde kaas-dessert-nog meer kaas halen.
Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden. De vruchtjes karameliseren dan en het stofje wat de gisting veroorzaak is er dan uit.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Vind jij het leuk om een meergangendiner voor gasten te maken die ook van kaas houden, dan is dit een supermakkelijk nagerecht omdat je er niet veel voor hoeft te doen.
Uit het meest recente onderzoek blijkt dat een Fransman gemiddeld maar liefst 25,9 kilo kaas per jaar eet. Op de voet gevolgd door IJsland (25,2 kg), Finland (24,7) en Duitsland (24,3).
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Er gaan heel wat volksverhalen rond dat kaas eten voor het slapen, negatieve effecten zou hebben op onze nachtrust. Het zou zorgen voor maag- en darmklachten, nachtmerries en slapeloosheid. Maar er is goed nieuws: hiervoor is nauwelijks wetenschappelijk bewijs.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.