Verwachte levensduur van vriezerDe gemiddelde verwachte levensduur van een vriezer is elf jaar. Bij gebrekkig onderhoud of pech kan dit minder lang zijn, bij goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het lukken om de levensduur nog enkele jaren op te rekken.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
Als je vriezer echt af en toe uitvalt, zal het water in het bakje een beetje ontdooien en zal de munt geleidelijk zinken. Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem.
Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt. U moet daarbij denken aan 20 minuten lopen en vervolgens 10 minuten stilstaan.
Een stroomonderbreking betekent niet noodzakelijk verspilling, verre van dat zelfs. De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Als we uitgaan van een gemiddelde vriezer met een verbruik van 250 kWh per jaar en een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je per jaar €168,- aan energiekosten. Je kunt op de energiekosten besparen door voor een energiezuinigere vriezer te kiezen.
Verbruik vriezer verminderen
Ook vriezers worden steeds zuiniger. Oude vriezers verbruiken nog zo'n 250 kWh per jaar.
Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar. Dit is zo uiteenlopend omdat het afhankelijk is van de grootte of het model van je diepvriezer.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Verschil oude en nieuwe vriezers
In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.
Met no frost bespaar je energie
Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.
Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen.
Een gemiddelde koelkast van 20 jaar oud verbruikt 370 kWh per jaar. (zie ook het overzicht bovenaan dit artikel). Hoeveel energie kan ik besparen met een nieuwe koelkast? Afhankelijk van de leeftijd van uw koelkast kunt u tot wel €230 euro per jaar besparen op energiekosten met een nieuwe koelkast.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden. Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.
Wordt de buitenkant van het eten zacht, dan kun je het het beste niet meer invriezen. Doe het eten in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op. Is eten echt zacht en ontdooid, gooi dan je kwetsbare producten zoals vlees en vis, weg. Voor andere producten geldt: eet ze zo snel mogelijk op, het liefst dezelfde dag nog.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.