Er zijn vier basisvlechten die je nodig hebt om verschillende soorten vlechten te kunnen maken: De basisvlecht. De opvlecht. De invlecht.
Franse vlecht is de bekendste vlecht en deze wordt veel gedragen. Het is in de basis gewoon een invlecht. Maar omdat het een vlecht is die het hele hoofd omvat is het een kapsel op zich geworden.
Bij een Hollandse vlecht worden de strengen namelijk niet over elkaar geplaatst, maar onder elkaar. Plaats eerst de linkerstreng onder de middelste en dan de rechterstreng onder de middelste. Herhaal deze handeling en voeg daarbij telkens een fijne lok uit de rest van het haar toe tot de vlecht in je nek eindigt.
Kies een vlechtstijl. De vlechtstijl zal afhangen van hoe lang je haar is. Gebruik een tweestrengs twist als je haar niet langer is dan 2-3 cm, omdat het maken van een Hollandse vlecht moeilijk is met korter haar. Als je haar langer is dan 2-3 cm, kun je een Hollandse vlecht proberen.
Heet water is slecht voor het haar, en droogt je hoofdhuid eerder uit. Het is natuurlijk lekker met heet water te douchen, maar probeer dan de kraan wat kouder te zetten als je je haar wast. Gebruik altijd een milde shampoo met lage Ph-waarde. Dit is beter voor je haar en je hoofdhuid.
Ondanks dat je echte haar lekker beschermd zit in de vlechten, is het nog steeds belangrijk om ze te onderhouden. Was je vlechten twee keer per maand en draag 's nachts zeker een zijden sjaal rond je hoofd of slaap op een zijden kussen om je vlechten zo lang mogelijk mooi te houden!
Het verschilt nogal per persoon hoe lang vlechtjes kunnen blijven zitten. Dit komt doordat de manier waarop je de braids verzorgd maar ook hoe snel je eigen haren groeien dit nogal kunnen beïnvloeden. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat box braids zo'n 2 tot 3 maanden kunnen blijven zitten.
Pak dan een pluk haar van ongeveer vijf-acht centimeter bovenop je hoofd en verdeel deze pluk in drie strengen. Begin met een normale vlecht en pak tijdens het vlechten steeds een pluk haar van de zijkant erbij. Hoe breder de plukken hoe groter de invlecht. Let op dat je op het einde al je haar hebt gebruikt.
Stap 1: Neem langs je hoofd twee lokken en kruis ze, herhaal die beweging door telkens een lok van de onderkant toe te voegen. Stap 2: vlecht op die manier de hele zijkant van je hoofd en zet voorlopig vast met een elastiekje. Stap 3: Doe hetzelfde aan de andere kant van je hoofd.
Maak een scheiding door met de kam tegen de hoofdhuid aan een vloeiende lijn te trekken. Probeer zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid aan te vlechten voor een strak effect. Hoe kleiner de plukjes zijn hoe gedetailleerder de vlecht is. Door wax te gebruiken voorkom je pluizen.
Maak een knoopje in het uiteinde van het garen, steek de naald door het uiteinde van het vlechtje (net boven het elastiekje) en steek hem vervolgens door de manen (zo dicht mogelijk langs de manenkam. Doe dit voorzichtig zodat je jouw paard niet prikt. Trek het draad aan en de vlecht gaat vanzelf dubbel.
Doe voor het slapen gaan je haar in een vlecht onderaan je hoofd, in een lage staart, of beter nog: gebruik een haarnetje. Een haarnetje voorkomt dat je haar tijdens het draaien in de slaap in de knoop komt, waardoor het minder zal klitten.
Vlecht je haren in voor het slapengaan en je hebt de volgende ochtend prachtige krullen. Zo doe je dat: zorg ervoor dat je haar helemaal droog is voordat je begint. Verdeel je haar in gelijke delen en maak een vlecht, bijvoorbeeld een visgraatvlecht. Haal de vlechten er in de ochtend voorzichtig uit.
Het process van Box Braids vlechten
Het doel van het gebruik van hydraterende olie helpt hydrateren het haar. Zorg ervoor dat het proces is een pijn-en stress-vrij is.
Je kunt je vlechten één keer per week wassen. Dit zal je helpen om je haar schoon te houden zonder het bloot te stellen aan teveel producten. Als je een olieachtige hoofdhuid heb, dan moet je je haar wekelijks schoonmaken. Als je haar erg droog is zul je misschien twee weken kunnen wachten tussen wasbeurten.
Als je vanaf het begin al losjes vlecht heb je meer kans dat deze later niet blijft zitten. Begin netjes, trek de vlecht strak aan en begin pas als je klaar bent met het 'fatsoeneren' van je messy look door de vlecht wat losser te maken en wat losse plukken rond je gezicht uit te trekken.
Let er op dat je de waterstraal altijd in de richting houdt waarin gevlochten is, zo voorkom je dat er kleine haartjes loskomen en je cornrows gaan pluizen. Na het wassen droog je de cornrows door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!). Nee, cornrows zijn niet schadelijk voor je eigen haren.
Slapen kun je het beste doen met een speciale 'stocking cap', een panty of een zijden/satijnen doek om je hoofd gebonden. Hierdoor is er minimale wrijving van je cornrows met je hoofdkussen en zullen ze minder snel gaan pluizen. Tenslotte is de verzorging van je hoofdhuid een aandachtspuntje.
Als je haar eenmaal bevochtigd is, haal dan het klompje stof uitelkaar. Een hele zachte borstel kan soms helpen het stof te verwijderen, maar vaak is het het beste om het met de vingers te doen. Neem hiervoor de tijd en haal zoveel mogelijk resten uit het haar.
Het is helaas niet mogelijk om haar te doneren dat 15 cm is. De minimale lengte bedraagt 30 cm.
Let wel, haar doneren 20 cm is niet mogelijk bij de Nederlandse Haarstichting. Om haar te kunnen doneren is een minimale lengte van 30 cm vereist. Het is ook mogelijk om een pruik te doneren.