Nederlandse banken zijn heel voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland. Omdat het onderpand in het buitenland staat en zij er geen zicht op hebben, lopen ze een groot risico.
Geld lenen in Duitsland kan alleen als je getrouwd bent met een Duitse man of vrouw, of wanneer je er werkt en inkomen krijgt uit Duitsland. In elke andere situatie is geld lenen in Duitsland als je in Nederland woont onmogelijk.
Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen. Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België.
Anders dan in Nederland worden de huizen aangeboden zonder adresgegevens, omdat de Duitse makelaar middels een zogenaamde Nachweis moet aantonen dat hij aan de potentiële koper het huis heeft aangeboden. Deze Nachweis heeft de makelaar nodig om, als de koop tot stand komt, zijn courtage in rekening te kunnen brengen.
Er zijn op dit moment twee banken in Duitsland waar je een hypotheek kunt afsluiten voor een huis in Nederland: de Volksbank Emmerich-Rees eG en de VR-bank Westmunsterland eG. Beide banken hebben landelijke dekking. Dat wil zeggen dat je een huis kunt kopen in heel Nederland.
Duitse banken financieren in de meeste gevallen niet meer dan 70 procent van de woningwaarde. Dit houdt in dat je 30 procent eigen geld in moet leggen voor alleen al de woning. Daar komen de overige kosten nog bij, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.
In Duitsland is de gemiddelde hypotheekrente een stuk lager dan in Nederland, vaak 1 tot 3 procent. En dat kan in dertig jaar gemiddeld wel zo'n 10.000 euro aan hypotheeklasten schelen. Het klinkt dus aantrekkelijk om een Duitse hypotheek af te sluiten.
Door de wetgeving van de Europese Unie (EU) kunnen inwoners van EU-lidstaten gewoon een huis kopen in een andere EU-lidstaat. In Duitsland is dit dus ook zo. De hoge grondprijzen in Nederland maken het natuurlijk aantrekkelijk voor Nederlanders om in Duitsland een huis te kopen.
Nadelen wonen in Duitsland
zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
Dit wordt na betaling van de koopsom geregeld door de notaris en is deels vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster. Het grootste deel van de notariskosten, ca. 1,5%, wordt betaald door de koper.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Twee hypotheken tegelijk is toegestaan
Er ontstaat dus geen probleem om tijdelijk twee hypotheken op uw naam te hebben. Het is een andere situatie als u een hypotheek wenst af te sluiten voor een woning waar u niet zelf permanent gaat wonen.
Kunt u de overwaarde op uw eerste huis gebruiken? De overwaarde op uw eerste huis kan interessant zijn voor de financiering van uw tweede huis in het buitenland. In dat geval is het vaak nuttig om de tweede hypotheek bij de geldverstrekker af te sluiten waarbij u ook uw eerste hypotheek hebt lopen.
De Volksbank Emmerich-Rees is de eerste Duitse hypotheekverstrekker die de hele Nederlandse markt bedient. De Volksbank biedt een hypotheek aan die tussen de 0,2 en 0,4% goedkoper is dan die van de bestaande aanbieders op de Nederlandse markt.
Als Nederlander geld lenen in het buitenland kan meestal niet. Lenen in het buitenland is alleen mogelijk als je getrouwd bent met iemand uit het betreffende land of wanneer je inkomen krijgt vanuit dat land. In elke andere situatie lukt het niet om als Nederlander een lening af te sluiten in het buitenland.
Is er een Duitse site a la Funda? Ja zeker! Wanneer je een huis zoekt in Nederland kom je al snel uit bij Funda.
Verhuis je als Nederlander naar Duitsland, dan heb je geen visum nodig. Als burger van de EU met het recht op vrije beweging, heb je ook onbeperkte toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Je hebt geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Duitsland te gaan werken of werken.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Duitsland: 244.000 euro
Een gemiddelde huizenprijs voor heel Duitsland heeft het Duitse statistische bureau overigens niet. Maar er zijn wel gegevens over de prijs per vierkante meter.
Gebruikelijk is dat de koper 3% – 5% makelaarscourtage (exclusief 19% BTW) van de verkoopprijs betaalt, maar deze mag wettelijk ook maximaal 6% van de verkoopprijs bedragen (dus is deze in veel gevallen 5 %, exclusief 19% BTW).
Op internet kunt u gemakkelijk zoeken naar huizen in Duitsland. Zoektermen die u kunt gebruiken zijn onder andere 'wohnung', 'immobilien', 'immobilienmakler' en 'haus kaufen'. Er zijn vele websites met een groot aanbod.
Wanneer u in Duitsland woont en in Nederland werkt, dan betaalt u loonbelasting in Nederland. U bent ook sociaal verzekerd in Nederland. (Let wel, hierop bestaan uitzonderingen.) Als inwoner van Duitsland houdt u ook bepaalde rechten in Duitsland.
Vandaag schommelen de rentevoeten rond de 2,3 à 2,4 procent, afhankelijk van het percentage van het totale aankoopbedrag dat je wilt lenen (de "quotiteit" in het bankenjargon). Daarmee zijn leningen dus op een paar maanden tijd meer dan de helft duurder geworden.
Bankenlandschap en hypotheek
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.