Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
De ideale temperatuur waterkoker
De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
Fase 8: als je blijft doorverwarmen stijgt de temperatuur van het water niet boven 100 oC. Wel gaat de verdamping steeds door zodat je steeds minder water overhoudt. Vloeibaar water kun je niet heter laten worden dan het kookpunt. Waterdamp kun je wel heter maken.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
Door de luchtdruk in een doorzichtige wijnfles die gedeeltelijk met water van 80 oC gevuld is, met een vacuvin pompje te verlagen, gaat het water koken. Zie ook onderstaande foto. Omgekeerd geldt ook dat water onder een hoge druk pas bij hogere temperatuur gaat koken.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Koud! Als je een bad vult met water van 20 graden, voelt dat super koud! Als je in de zomer gaat zwemmen in de zee, is die ook vaak ongeveer deze temperatuur. Maar dan voelt hij nog super koud!
Een waterthermometer is handig als je een zwembad hebt, of voor je vijver. Heb je speciale vissen die bijvoorbeeld op een constante temperatuur moeten blijven, dan is het aanschaffen van een waterthermometer essentieel. Sommige waterthermometers zijn inclusief een automatische temperatuurregelaar.
De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.
De Legionella-bacterie vormt pas een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
De definitie van het 'kookpunt'
Het atmosferisch kookpunt is de temperatuur waarbij de dampdruk van de vloeistof gelijk is aan de atmosferische druk. ' De temperatuur waarop water kookt bij 1 atmosfeer is 100°C.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Op onderzoek
De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat. En als ik meeneem dat water in de waterkoker vaak dubbel gekookt wordt, is de zuinigste optie een fluitketel op het inductie kookplaat.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven.
Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal het slachtoffer slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen bij een drenkeling is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig.
Zet de temperatuur voor het tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.
Groene thee bereid je met een temperatuur van 70 – 80 graden. Je kunt dit op twee manieren doen: Laat het water een paar minuten afkoelen voordat je de groene thee in het water laat trekken. Een snellere methode is het mengen van 4/5 kokend water met 1/5 koud water.
De algehele smaak en zoetheid van groene thee wordt bepaald door diverse aminozuren en natuurlijke suikers. De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden.
Melk die in de supermarkt gekoeld wordt verkocht, is heel kort verhit tot iets boven de 70 graden. Houdbare melk verhit tot 138 graden.
Kookpunt en druk
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
Warm water om te koken
Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen.