Eventuele nare geurtjes of bacteriën verwijderen kan gemakkelijk door je spijkerbroek een nachtje in de vriezer te leggen. Stop hem dan wel in een kussensloop. De kou doodt ziektekiemen en bacteriën zonder dat de vezels van je jeans beschadigen.
Stop je vieze kleding in een zak, leg de zak in de vriezer en laat hem er een nachtje in liggen. De volgende dag kun je de kleding uit de vriezer halen. Hang de kleding een half uurtje op, zodat deze kan ontdooien.
De meeste spijkerbroeken was je het beste op een lagere temperatuur, zoals 30 of 40 graden. Dit is genoeg om ze schoon te krijgen en houdt je broek mooi. Als je jeans echt heel vies zijn, probeer dan een vlekkenreiniger en was ze iets warmer, maar niet op 60 graden.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Na 5 tot 6 keer dragen, is wassen vaak wel nodig. Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden.
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.
Je kunt eenvoudig je broek innemen bij de taille door de tailleband aan de achterkant iets in te knippen en er een stukje elastiek doorheen te halen. Maak het elastiek vast om de broek strakker te maken en dus ook de tailleband. Je kunt je nieuwe spijkerbroek innemen door hem op een hete stand te wassen en te drogen.
Wasvoorschriften om een spijkerbroek te laten krimpen
Voordat je je spijkerbroek gaat wassen check je even de wasvoorschriften van je geliefde spijkerbroek. En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Gebruik Azijn: Voeg een scheutje azijn toe aan de wasmachine of laat je jeans eerst een nachtje weken in een emmer water met een kopje azijn. Azijn kan helpen om de kleurstof in de stof te fixeren en voorkomt dat deze gemakkelijk loskomt. Doordat de kleur beter aan de stof hecht zal de jeans minder snel vaal worden.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.
Het is daarom voldoende als je je spijkerbroek na ongeveer 5-6 keer dragen wast. Laat ze gewoon een nacht goed luchten en was kleine vlekken met de hand uit in plaats van je spijkerbroeken in de wasmachine te doen als ze een beetje vies zijn.
Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Een goed alternatief is het vriesvak: doe de jeans in een plastic zak in en leg de zak in het vriesvak – de kou doodt bacteriën.
Eventuele nare geurtjes of bacteriën verwijderen kan gemakkelijk door je spijkerbroek een nachtje in de vriezer te leggen. Stop hem dan wel in een kussensloop. De kou doodt ziektekiemen en bacteriën zonder dat de vezels van je jeans beschadigen.
De bekendste methode om pilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe item gewoon in een plastic zak en plaats deze ongeveer 48 uur in de vriezer.
Stop jouw jeukende trui in de vriezer
Als je de trui een beetje nat maakt en vervolgens een nachtje in de vriezer legt, worden deze haartjes minder kriebelig. De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen.
Bacteriën zijn de boosdoeners
De belangrijkste oorzaak is de ophoping van vocht en warmte. Het kruis van je broek is een gebied dat vaak in contact staat met je lichaam en dit kan leiden tot transpiratie. Omdat dit gebied ook minder goed kan ventileren, blijft vocht hangen en krijgen bacteriën vrij spel.
Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gaat gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken hangt af van de hardheid van het water.
Wassen met azijn
De azijn is niet schadelijk voor de wasmachine. Integendeel, de azijn helpt tegen kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven.
Je kan denim best op een koude temperatuur wassen – lees: 30°. Zo zorg je ervoor dat de stof niet verkleurt of krimpt. P.S. Om de kleur van een zwarte jeans mooi te houden, was je hem op een zo laag mogelijke temperatuur. Nog net iets kouder dan 30° als dat mogelijk is.
Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Na de eerste wasbeurt kan je jouw donkere jeans prima wassen in een donkere was met koud wasprogramma, mits je waslabel dit ook aangeeft.
Heel veel mensen denken dat ze een spijkerbroek gewoon in de droger kunnen stoppen. Maar is dit ook wel zo verstandig om je spijkerbroek in de droger te drogen. Kan je niet veel beter je jeans aan de waslijn hangen om deze te laten drogen nadat je jeans is gewassen.
Waar je ook goed op moet letten is dat je nooit wasverzachter moet gebruiken bij het wassen van jeans. Dit is niet goed voor de elasticiteit en zo gaan de spijkerbroeken sneller slijten.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Als u uw kleren wast, wrijven ze tegen elkaar, waardoor ze elke keer een beetje verfstof en materiaal afgeven. Daarom moet u kledingstukken altijd binnenstebuiten wassen. De slijtage is het duidelijkst zichtbaar aan zomen en randen.