Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw. Veel sporters gebruiken het dan ook als eiwitbron en verbrandingsproduct, zodat ze lekker lang door kunnen.
Spieropbouw en massafase, dieet en definiëringsfase: pindakaas is niet alleen gezond, maar ook een ideaal tussendoortje voor atleten en sporters. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Het helpt je om spieren op te bouwen en zelfs de vetverbranding te stimuleren.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Voor wie aan het bulken is en/of moeilijk aankomt is pindakaas zoals al gezegd een verantwoorde manier om aan calorieën en vetten te komen. De eiwitten uit pindakaas zijn voor hen natuurlijk mooi meegenomen.
Als je dus een eetlepel pindakaas neemt, krijg je meteen ook onnodig veel suikers binnen, ongezonde vetten en mogelijk ongezonde chemische toevoegingen. De suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de vetten verstoren je stofwisseling. Daar word je niet alleen dik van, het is ook slecht voor je gezondheid.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
De aanbevolen hoeveelheid pindakaas per dag is dan ook maximum 2 afgestreken eetlepels per dag.
Als je gezonder wil eten kun je beter pindakaas van pinda 85 plantaardige olie nemen, of pinda zonnebloemolie. De ingrediënten van deze varianten zijn een stuk beter. Er zit minder transvet in, en transvetten is iets wat je wilt voorkomen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke sport pindakaas heeft in verhouding de meeste goede vetten? In verhouding heeft Calvé Proteïne pindakaas de meeste onverzadigde vetten. Een goede tweede plek is de sport pindakaas van Tegua. De goede vetten, zijn de onverzadigde vetten.
Over pindakaas wordt ook nog weleens door mensen beweerd dat ze er acuut puistjes van krijgen. Toch is er geen bewijs dat pinda's acneklachten veroorzaken of verergeren. Er is hier wel een kleine 'maar'… Aan pindakaas worden namelijk vaak suikers en gedeeltelijk geharde palmoliën (transvetten) toegevoegd.
Twee sneetjes volkoren brood met pindakaas met een glas magere melk kun je zien als een complete en gezonde maaltijd. Nu moet je het natuurlijk niet gaan overdrijven. Het hoge caloriegehalte noodzaakt wel tot matiging, want als je vijf sneetjes brood met pindakaas naar binnen werkt praat je wel over 700 calorieën.
Voedingswaarde van pindakaas
Op papier is pindakaas heel gezond. Het is bijzonder rijk aan eiwitten, omega 9, vezels en vitamine E. Verder zitten er ook flinke hoeveelheden vitamine B3 (niacine), B11 (foliumzuur) en magnesium in. De meeste vitamines en mineralen zijn er wel in te vinden.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Boterham met Pindakaas (1 ) bevat 342 calorieën.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Deze pindakaas is een bron van bouwstoffen: het bevat onverzadigde vetten en eiwitten die bijdragen aan de ontwikkeling van de spieren. Calve light pindakaas bevat geen toegevoegde suikers, alleen de van nature aanwezige suikers. Gebruik Calve light pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Gebruik Calvé Pindakaas Creamy als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Calvé Pindakaas Creamy is een bron van eiwitten en rijk aan onverzadigde vetten. Ook is Calvé Pindakaas Creamy een bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor.