Geografische verspreiding. Beuken kunnen niet goed tegen een te natte bodem, maar een vochtige atmosfeer is wel van groot belang.
Niet alle soorten zijn immers even gevoelig voor de gevolgen van de klimaatverandering, sommige bomen en wilde bosplanten kunnen beter tegen droogte en hitte dan andere. Eén soort die het slecht getroffen heeft met de klimaatverandering is de beuk.
Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw beukenhaag doodgaat. Soms is dat simpelweg ouderdom.In andere gevallen is er meer aan de hand: een onbehandelde schimmelziekte, harde wind, veel regenval of juist een langdurige periode van droogte.
Zeker niet gebruiken na 21 juni,begint sap naar de wortel te dalen, roundup wordt opgenomen door de bladeren in de sapstroom meegevoerd naar de wortels.
In juni en augustus kunnen de haagplanten zich het snelst herstellen waardoor je blijft genieten van een gezonde haag. De tweede snoei: Na de eerste snoeibeurt, kun je de haag nog eens licht snoeien in augustus, doe het zeker niet later omdat er dan meer kans is op nachtvorst.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word.
Door met kleine struikjes te beginnen en deze elk jaar te snoeien, kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Een beukenhaag groeit gemiddeld zo'n 40-50 cm per jaar, een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar is zeker haalbaar.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy. Er bestaat rode Fagus én groene Fagus, maar alleen maar groene Carpinus.
Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar. De beuk is een belangrijke boom voor dieren.
bij de beukenhaag voorkomt. Bodembedekker onder beukenhaag plaatsen is dan ook een uitstekend idee als u geen zin heeft om regelmatig onkruid te moeten plukken. Ook houtsnippers onder beukenhaag zijn een goede keuze.
Ook handig om te weten. Wellicht is een andere plant een betere keuze als je kinderen of huisdieren hebt, want de Beuk is giftig. Deze plant zal je niet teleurstellen tijdens de winter.
De hoeveelheid water die de beukenplanten nodig hebben, is afhankelijk van de tijd van het jaar en de buitentemperatuur. In het algemeen kun je zeggen dat beuken in het najaar en de winter, dus in de periode dat er geen groen blad aan zit, veel minder water nodig hebben dan in de rest van het jaar.
"Zo'n oude beuk heeft per dag minimaal 1.000 liter water nodig, maar komt daar vaak niet aan doordat er sprake is van veel betegeling.
De beuk houdt van wat vochtige en kalkhoudende grond. Je kunt speciale kalkkorrels rondom de boom strooien. Extra bemesting is eigenlijk niet nodig, omdat de beuk zelf goed voedsel uit de grond kan halen met haar wortels. Wanneer je grond niet erg vruchtbaar is, kun je dit wel overwegen.
Een gezonde beukenhaag die goed wordt bijgehouden, heeft vele vertakkingen en is mooi vol. Om dit te realiseren is het belangrijk dat u uw heg regelmatig snoeit. Door uw beukenhaag te snoeien worden namelijk nieuwe vertakkingen gestimuleerd. Nieuwe vertakkingen zorgen ervoor dat de haag steeds dichter en voller wordt.
Soorten hoge haagplanten
Mensen die een hoge haag zoeken, willen meestal een haag tegen inkijk. Het gaat dan niet alleen om de hoogte van de haagplanten, maar ook om de groeivorm. Coniferen, zoals taxus, levensboom, leylandii coniferen en Californische cipres zijn erg geschikt om nieuwsgierige ogen buiten te houden.
Als je haagbeuken en beukenhagen niet snoeit, worden ze rommelig en verliezen ze hun mooie vorm. Deze bladverliezende hagen hebben twee perioden in het jaar wanneer ze sterk groeien: de eerste keer in de lente en een tweede, kleinere groeispurt eind zomer. Je kunt ze het beste terugknippen na elke groeiperiode.
Je beukenhaag bemesten met koemest is ook mogelijk. Iets wat je wellicht makkelijker voor handen hebt is grasmaaisel of compost. Snoeiafval is daarnaast ook erg geschikt om je planten mee te bemesten. Dit afval moet dan wel gezond zijn en geen last hebben van schimmels of plagen.
De beuk groeit van nature op de wat voedselrijkere gronden, die niet te nat zijn. Wisselende grondwaterspiegels vinden ze meestal niet prettig. Ze wortelen met een combinatie van enkele dieper gaande wortels, en een fijnvertakt oppervlakkig wortelstelsel.
Een beukenhaag snoeien kan twee keer per jaar: eind mei tot half juni en nogmaals rond september. Door regelmatig snoeien kunt u van de beuk een strakke hoge of middelhoge haag maken.
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding: Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren.Grasmaaisel of compost.Koemest of kippenmest.
Om de groei te stimuleren heeft een beukenhaag voeding nodig. Bemest de haag daarom jaarlijks met een langzaam werkende meststof, zoals organische mest. Geef de meststof in het voorjaar, zodra de haag begint te groeien. Verspreid de mest rondom de planten en werk deze licht in de grond.
Voor het bemesten van een beukenhaag bij aanplant kunt u het beste kiezen voor een organische grondverbeteraar zoals Dcm vivimus bemesting of Humuforte Ferticure. Deze organische producten zorgen ervoor dat ook het vocht in de bodem beter behouden blijft.