Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.
Tips om te beginnen
Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer. Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer je jezelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in. Begin in één kamer.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Opruimen helpt kinderen om te leren ordenen en zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Soms kiezen we ervoor om bijvoorbeeld die blokkentoren niet op te ruimen of op te bergen, maar juist om te laten staan.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Geef ieder kind een eigen opbergzak voor zijn of haar favoriete speelgoed. Leer je kinderen dat ze aan het einde van de dag al hun speelgoed weer in de opbergzak doen. Meestal is er in de woonkamer wel een hoekje waar je deze opbergzak kan plaatsen, bijvoorbeeld naast een kast of de eettafel.
Sorteren: leg al het speelgoed bij elkaar. Bedenk waar je kind graag mee speelt en wat nu bij zijn leeftijd past. Gooi wat kapot is weg. Geef dubbel speelgoed weg.
Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes. Heeft je kind meer? Leg de rest dan eens uit het zicht en ruil de speeltjes waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.
Het zorgt voor een opgeruimde geest
Hoe meer rommel of vuil, des te minder concentratie en minder productief we worden. Wat kun je hier zelf aan doen? Maak er een gewoonte van om netjes te zijn. Dat is een goede start om onze geest te openen en te concentreren op een bepaalde taak.
Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.
Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Goed speelgoed draagt bij tot de ontwikkeling van de fysieke, mentale, sociale en emotionele vaardigheden van een kind. Goed speelgoed is leuk om mee te spelen en past bij de talenten, interesses, vaardigheden en leeftijd van een kind. Goed speelgoed past bij je eigen smaak, kennis en natuurlijk portemonnee.
Houten speelgoed gaat levenslang mee en staat prachtig in de kinderkamer. Denk aan een houten poppenhuis, een houten hobbelpaard, houten blokken, de houten wobbel, speeltoestellen van hout, een houten keukentje of werkbankje, een houten auto garage etc.
Wij bewaren de duplo in een grote bak, hebben maar 1 set dus dat zit allemaal bij elkaar. Het kleine spul van playmobil bewaren in een sorteerbak (is eigenlijk een gereedschapskistje) van de action. Het grotere spul zit weer bij elkaar in een bak.
Even in het kort de belangrijkste verschillen: LEGO is perfect voor bouwen terwijl Playmobil voornamelijk gaat om rollenspel. LEGO richt zich daarnaast ook op alle leeftijden met echte collector's items, en er is gebleken dat op latere leeftijd jongens vooral de voorkeur hebben voor LEGO, en meisjes voor Playmobil.