Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Veel mensen kopen maar één keer in hun leven een bed en een matras en vervangen ze pas als ze kapot zijn. Fout dus, want een matras gaat geen leven lang mee! Vervang om de 10 jaar je matras. Zo heb je nooit last van rugpijn en allergieën en is je nachtrust tip top!
Neem zeker contact op met de kringloopwinkel voor producten in goede staat. Overleg met uw Dorsoo Adviseur voor de meename en recyclage van uw oude lattenbodem, bedkader of boxspring bedbodem.
Een goed bed kan technisch zo'n 20 tot 25 jaar mee, waardoor je daar zeer lang mee kunt doen. Toch gaat het ene bed beduidend langer mee dan het andere, omdat de levensduur ook afhangt van het onderhoud en de reiniging.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Een matras moet gedragen worden door een bedbodem. Het belang van een goed ventilerende bedbodem is groot omdat er anders snel kans is op schimmelvorming onder het matras. Daarnaast draagt de bedbodem bij aan het comfort en levensduur van het matras. Een bedbodem draagt 10 tot 20% bij aan het comfort.
De verstelbaarheid van het hoofdgedeelte zou moeten beginnen bij de nek. Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Lattenbodem vs boxspring
De ventilatie van een lattenbodem is veel beter dan de gestoffeerde boxspring. De mogelijkheden aan verschillende type lattenbodems winnen het in comfort vaak van die van de boxspring. Een lattenbodem gaat doorgaans langer mee dan de gestoffeerde boxspring die sneller slijt.
Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort. In bed kan dat zomaar ontstaan, maar ook op het moment dat je beweegt.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
De gemiddelde levensduur van een boxspring is 20 tot 25 jaar. Een boxspring bestaat uit meerdere onderdelen, het onderstel en de matras en topper. Het onderstel gaat in principe tot 25 jaar mee, mits goed en correct onderhoud. Je Auping spiraalbodem heeft een iets langere levensduur, namelijk 35 jaar.
De meest verkochte lattenbodems bestaan uit 28 latten of uit 42 latten. Bijna altijd voldoet een lattenbodem met 28 latten wel, maar mocht het bed intensief belast worden kies dan voor een 42-lats bodem.
Kan elk matras op een elektrische lattenbodem? Nee, niet elk matras kan op een elektrische lattenbodem. Een pocketveringmatras is vaak niet buigzaam genoeg om mee te veren.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Lattenbodem. De bekende lattenbodem kan worden gecombineerd met verschillende soorten matrassen: pocketvering matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen.
Juiste bedbodem voor een traagschuim matras
Een goed traagschuim matras kan in principe op elke bedbodem gebruikt worden. Echter komt een traagschuim matras het beste tot zijn recht op een schotelbodem of boxspring bodem. Dit komt omdat deze type bedbodems een egale tegendruk bieden.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.