Als blijkt dat jij of je kind (vanaf 6 jaar) zich best laat testen, wordt er een testcode aangemaakt. Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken bij een apotheek in de buurt. Je kan ook zonder gebruik van de tool een afspraak maken in een apotheek die testen afneemt.
Huisarts. Indien je dit wenst kan je steeds terecht bij je huisarts om een PCR-test te laten uitvoeren.
U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
maximum 2,5 euro, als vergoeding voor de aankoopprijs van de zelftest. maximum 0,5 euro, ter compensatie van de marge voor groothandelaars en groothandelaars-verdelers. maximum 1 euro voor uw honorarium voor de aflevering.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer aan het werk, tenzij een huisgenoot/gezinslid klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid). Dan moet je – ook als je geen klachten (meer) hebt – thuisblijven gedurende 14 dagen na het laatste onbeschermde contact met de zieke persoon.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
U kunt zelftesten bijvoorbeeld kopen bij de apotheek of drogist.
Indien de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen. Wie positief test op Covid maar geen symptomen heeft, moet niet meer thuis blijven. Het blijft ook aangewezen een mondmasker te dragen bij symptomen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen.
De PCR (polymerase chain reaction)-test toont specifiek stukjes genetisch materiaal van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 aan. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen uit de neus en keel.
Bij patiënten met symptomen (symptomatische patiënten) zijn snelle antigeentests nagenoeg even betrouwbaar als de PCR-test. Snelle antigeentests dienen te worden afgenomen binnen de eerste 5 dagen na het begin van de symptomen, zo niet daalt de gevoeligheid aanzienlijk (risico op vals negatieven).
Met de activatiecode maak je een afspraak in een testcentrum in je buurt. Heb je hierover nog (medische) vragen, contacteer dan je huisarts. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt, blijf je minstens 10 dagen in isolatie.
Om een gratis PCR-test te krijgen, moest u via de website mijngezondheid.be een “coronatest prescription code” of CTP-code aanvragen. In een aantal situaties kan u problemen hebben ondervonden om een gratis PCR-test krijgen. Voorbeelden zijn: wegens technische problemen bij het aanmaken van een geldige code.
U kunt een afspraak maken bij een zelf gekozen commerciële testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet meer terecht bij de GGD.
De ziekteverzekering vergoedt in sommige gevallen een PCR- of antigeentest. Het laboratorium factureert dan gebruikelijk rechtstreeks aan uw ziekenfonds. U betaalt in deze gevallen niets.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Gratis zelftesten voor risicogroepen
Dan kunt u 25 zelftesten per maand gratis krijgen via uw apotheek. Dit hoeft niet via de huisarts. Voorwaarde voor deze gratis zelftesten is dat vaccinatie tegen het coronavirus bij u om medische redenen of vanwege uw (hoge) leeftijd niet mogelijk is.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Neen, dit mag niet. Een werkgever kan niet louter vanuit zijn patronaal gezag een dergelijke test verplicht opleggen aan het personeel. Dit raakt immers aan de fysieke integriteit van de werknemers. Zonder wettelijke basis mag een werknemer niet worden gedwongen om zich te laten testen.
Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
Ik blijf lang klachten houden na corona
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.