Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht.
Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.
Rijbewijs A1, A2, A
Vanaf 18 jaar theorie- en praktijkexamen. Met rijbewijs A1 mag u rijden op een motor van maximaal 125 cc. Het vermogen mag niet meer dan 11 kW zijn en per kilo ledig gewicht niet meer dan 0,1 kW.
Met deze motor reden we namelijk het liefst over kronkelige buitenwegen met een maximumsnelheid van gemiddeld 80 km/h. Daar komt de A2-koning het best tot zijn recht. De motor is licht (190 kg rijklaar) en heeft vermogen altijd beschikbaar.
De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar, rijles mag vanaf 17 jarige leeftijd.
Voor een quad als motorrijtuig met beperkte snelheid geldt: U bent minimaal 16 jaar. U heeft een rijbewijs T. Uw quad heeft geen kenteken nodig.
Motorrijbewijs A2
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1.
Het rijbewijs A2 is verplicht voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (47 pk) en een vermogen-gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg. Minimumleeftijd om dit rijbewijs te halen is 20 jaar.
Als je deze examens haalt vóór je 24e dan krijg je op je rijbewijs een code: Code 80. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Deze vervalt na 2 jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je eerder 24 wordt.
Bij een praktijkexamen verkeersdeelneming voor het getrapte motorexamen A2 zijn vier bijzondere manoeuvres mogelijk: omkeeropdracht (halve draai), parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), wegrijden uit (parkeer)vak en stapvoets rijden. Per examen kiest de examinator twee van deze manoeuvres.
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt. *De categorie waarmee je mag lessen en examen mee mag doen is afhankelijk van je leeftijd.
Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Motorrijbewijs A2 kosten. Voor de kosten van het motorrijbewijs A2 geldt in feite hetzelfde als voor de kosten van A1. Veelal liggen de gemiddelde kosten tussen de €1.000,- en €1.500,-, maar ook hierbij zijn meerdere factoren van invloed op de uiteindelijke motorrijbewijs A2 kosten.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Een rijbewijs B is voldoende om met een vierwieler met motor te rijden.
Quads met 250cc halen over het algemeen zo'n 100 km/h of sneller. 2-takt of 4-takt? Kort door de bocht kun je stellen dat een 4-takt veel minder onderhoud nodig heeft dan een 2-takt. Daarnaast rijdt een 4-takt wat rustiger op snelheid en is dus beter geschikt om mee te toeren.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
Motorrijbewijs A2
Het theorie-examen en het AVB-examen mag je pas doen als je 19,5 jaar oud bent. Het AVD-examen kun je pas doen vanaf je 20e, op deze leeftijd haal je het motorrijbewijs A2.
A1 motorrijbewijs, maximaal 11 kiloWatt (15 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijk-examens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 18 jaar. Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht.