Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
In de meeste gevallen zullen er na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder en boven beugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot. Eten is gedurende de eerste 3 weken vloeibaar en na 3 tot 6 weken zacht.
Toch kunt u gewicht verliezen. In de eerste twee weken na de operatie kan men soms 2 tot 5 kilo afvallen.
U blijft ongeveer één dag in het ziekenhuis. Na de operatie kunt u de mond gewoon weer open en dicht doen. In de weken na de operatie kan het noodzakelijk zijn dat uw kaak met elastieken wordt bijgestuurd om de meest ideale positie voor de orthodontist te realiseren.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.
Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicijnen. Wij adviseren u: □ Paracetamol 500 mg te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. U kunt starten met 2 tabletten van 500 mg, daarna iedere 6 uur 2 tabletten gedurende 4 dagen (maximaal 8 tabletten per dag).
In de meeste gevallen moet u de eerste 1 tot 2 weken na de operatie volledig vloeibare en gemalen voeding gebruiken, zodat u uw kaken niet belast. In de weken daarop bouwt u de voeding langzaam op in hardheid. Dit opbouwen doet u afhankelijk van uw pijnklachten.
Maak gebruik van volle producten, zoals volle melk, yoghurt en vla, hierin zitten meer voedingsstoffen dan in magere producten. Als u iets wilt drinken, neem dan iets waar voedingsstoffen in zitten, zoals melkproducten, vruchtensap of drinkontbijt.
Hechtingen. In de meeste gevallen wordt het tandvlees gehecht met zelfoplossend materiaal. Dit is meestal binnen 14 dagen opgelost. Soms wordt hechtmateriaal gebruikt dat moet worden verwijderd.
De operatie gebeurt vanuit de mond. Er komen dus geen uitwendige littekens. De kaakchirurg zet de verplaatste botdelen op de gewenste positie vast met plaatjes en schroefjes van titanium. Deze plaatjes kunnen blijven zitten, tenzij u er last van krijgt.
Na een breuk aan het kaakgewricht kunt u het volgende ervaren: Kaakpijn. Zwelling en mogelijke bloeduitstorting van het gebied. Vermoeidheid van de kaak.
Een kaakoperatie is een heftige ingreep. Het ligt een beetje aan de soort kaakoperatie die je moet ondergaan. Je kunt bijvoorbeeld alleen aan je onderkaak, bovenkaak geopereerd worden, maar ook een dubbele kaakoperatie en dan moeten beid kaken zes weken lang vast op elkaar gezet worden.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Om de wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen, is het van belang dat er geen drukverschil tussen mond, kaakholte en neus ontstaat. Daarom mag u de eerste tien dagen niet bukken, blazen en/of uw neus snuiten. Probeer niezen te voorkomen. Als dit niet lukt, probeert u dan met uw mond open te niezen.
Belangrijk is om de eerste 3 dagen niet in de volle zon te gaan zitten. De warmte kan de groei van bacteriën bevorderen waardoor een ontsteking zou kunnen ontstaan. Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal.
Het doodt veel van de bacteriën die in de mondholte voorkomen. Deze bacteriën kunnen ontstekingen of tandbederf (gaatjes) veroorzaken. Bij infectie in de mond. Ook om mondinfecties te voorkomen als u niet goed kunt poetsen.