De hoogste inflatie ooit gemeten in Nederland was 11,1 procent, in januari 1975. Dat cijfer is volgens de Nederlandse rekenmethode berekend. Volgende week maakt het CBS het cijfer over afgelopen maand volgens die rekenmethode bekend en dan is dus te zien of de inflatie dat record voorbij gaat.
in Estland, Litouwen en Letland hebben ze respectievelijk te maken met inflatiecijfers van 25,2 procent, 21,1 procent en 20,8 procent. Nederland volgt op een vierde plek met een inflatie van 13,6 procent. In Frankrijk heeft men relatief gezien het minst last van de inflatie, daar is het getal slechts 6,5 procent.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022.
De inflatie staat nog wel op het hoogste niveau in 24 jaar. De Turkse inflatie werd verwacht rond 80%, maar ligt iets lager. In juni bedroeg de inflatie 78,6 procent. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen.
Het meest gebruikte middel van de ECB om inflatie te beïnvloeden van centrale banken is de rentestand. Bij een lagere rente van de centrale bank wordt het goedkoper voor banken om geld te lenen, wat zij vervolgens kunnen uitlenen.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Wie schulden heeft is bij hyperinflatie snel van zijn schulden af, wie geld heeft, moet zorgen dat hij het geld in de goede goederen heeft gestopt. Het spreiden van uw geld is dan de aangewezen weg. Niet alles in goud of huizen, maar wel een deel.
Russische handel (op jaarbasis)
Volgens de ramingen zal de Russische invoer in 2022 met 35,2% dalen ten opzichte van 2021, en zal de uitvoer met 30,9% achteruit gaan. Uit ramingen blijkt dat de inflatie in Rusland in 2022 sterk zal stijgen, tot 22%.
Binnen de negentien eurolanden wordt de hoogste inflatie volgens de geharmoniseerde Europese rekenmethode in de Baltische staten gemeten. Estland is koploper met 22 procent, gevolgd door Litouwen en Letland.
Er komen waarschijnlijk gerichte steunmaatregelen voor gepensioneerden en studenten, belastingverlagingen en een opvolgregeling voor goedkoop openbaar vervoer. Vorige week liep een tijdelijk ov-ticket van 9 euro per maand in Duitsland af, net als een tijdelijke verlaging van de accijns op autobrandstof.
Omdat Zwitserland geen lid van de EU is, blijft de Zwitserse munteenheid de Zwitserse frank, aangeduid als CHF. Desondanks worden de prijzen op veel plaatsen zowel in CHF als in EU aangegeven, zodat u de prijzen kunt vergelijken.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
Ten slotte draagt de Zwitserse frank ook bij aan de lage inflatie. De munt is op valutamarkten behoorlijk in trek door de toenemende economische onzekerheid. Een maand geleden was de frank zelfs heel even iets meer waard dan een euro. Maar zelfs na een recente terugval, staat de munt ruim 8% hoger dan een jaar eerder.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Het goedkoopste land om te wonen zou Suriname zijn, waar de gemiddelde inkomens relatief hoog liggen ten opzichte van de huizenprijzen. Het duurste land is Papoea-Nieuw-Guinea, waar het voor de inwoners het moeilijkst is om een huis te kunnen kopen.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
Inflatie betekent dat de prijzen stijgen. En dat betekent dat jij met jouw geld minder kan kopen. Als de prijzen dalen, spreken we van deflatie. Een beetje inflatie is goed voor de economie.
Een normale (lage) inflatie (kleiner dan 2 procent) wordt gezien als gunstig voor de economie: het spoort de consument aan goederen te kopen want uitstel betekent dat men meer moet betalen voor hetzelfde product. Het maakt ook lenen interessant want inflatie knabbelt aan de rente die je op de lening moet betalen.
Doordat de groei van de lonen achterblijft bij de inflatie, daalt immers de koopkracht van huishoudens. Die hebben hierdoor minder geld beschikbaar om uit te geven aan wonen en dat drukt de stijging van de huizenprijzen.