Het materiaal 1.4057 / AISI 431 is een roestvast martensitisch chroom-nikkelstaal met een chroomgehalte van 15-17%. Door het hoge chroomgehalte heeft dit roestvrij staal een betere corrosiebestendigheid en taaiheid dan vergelijkbare staalsoorten met een lagere chroomtoevoeging.
Het staal is magnetisch en in geharde staat. 1.4057 wordt het meest gebruikt voor toepassingen waar het 12% chroomstaal niet voldoende corrosieweerstand heeft of de taaiheid van het 12% martensitische roestvaste staal onvoldoende is.
RVS plaat 430 (werkstofnummer 1.4016) is een ferritisch roestvast staal type. Deze hoofdzakelijke chroomlegering heeft goede dieptrek-eigenschappen en is goed te polijsten. De corrosiebestendigheid is beperkt, waardoor RVS 430 vooral binnen wordt toegepast.
Hogere corrosiebestendigheid: RVS 316 bevat meer molybdeen dan RVS 304, waardoor het beter bestand is tegen corrosie en oxidatie in agressieve omgevingen, zoals zeewater en chemische omgevingen.
RVS316 is beter bestand tegen aantasting van de chroomoxide laag die RVS roestvast maakt. Ook voor de watersport en in zwembaden is RVS316 geschikt - kies dan voor producten met een hoogglans gepolijst oppervlak. RVS producten dienen regelmatig onderhouden te worden om vervuiling tegen te gaan.
RVS A4 is zeer corrosiebestendig en wordt daarom veel gebruikt voor toepassingen in de jachtbouw, de zwembadbouw en andere chemisch-agressieve omstandigheden waarbij chloor en zout een rol kunnen spelen. RVS 304 kennen we ook als RVS A2. Hier bestaat de legering uit 18% chroom en 8% nikkel.
RVS 430 is een ferritisch RVS en bevat geen nikkel. Hierdoor heeft het een vrij lage corrosiebestendigheid. Een ander kenmerk van ferritisch is dat het magnetisch is. Een voordeel van RVS430 is dat het polijstbaar is.
Het austenitisch roestvast staal van het type AISI 304 vertoont al gauw putvormige corrosie in zeewater en is derhalve voor deze toepassing ongeschikt. Het molybdeen houdende type AISI 316 gedraagt zich in deze beter, maar zal in zeewater toch voortijdig falen in geval van stagnerende waterstroming.
De 316L kwaliteit heeft een lager koolstofgehalte waardoor deze kwaliteit beter lasbaar is. Bij deze kwaliteit wordt de corrosiebestendigheid na het lassen tevens beperkt. De 316 kwaliteit is beter bestand tegen chloriden en zuren dan het jongere broertje, de 304 kwaliteit.
RVS 316 is ideaal bij putcorrosie, wanneer de beschermende laag chroomoxide moeilijker wordt gevormd door gebrek aan zuurstof (O). Door het wereldwijde tekort aan molybdeen, de extra chemische elementen en het hogere nikkelgehalte (Ni), zijn fittingen en koppelingen in RVS 316 duurder dan RVS 304.
RVS 410 staal is zeer sterk roestvast staal. Door de toevoeging van molybdeen is deze staalsoort beter bestand tegen agressieve concentraties. Ook maakt dit de schroeven vele malen sterker dan andere rvs kwaliteiten zoals A2.
Roest Vast Staal, ook RVS of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom (min. 16%), nikkel en koolstof. RVS 316 is in hoge mate corrosie- en temperatuurbestendig (ca 400 °C) wat het mogelijk maakt installaties uit de RVS 316 met stoom of chemische middelen te reinigen.
Stainless steel, ook wel roestvast staal (RVS) of inox genoemd, is de laatste trend in de mode sieraden.
RVS 310 en 310S zijn beiden austenitische rvs typen met hoge hittebestendigheid. Beide kwaliteiten hebben een hogere sterkte dan de typen 309 en 309S bij hoge temperatuur. Daarnaast zijn beide legeringen niet magnetisch.
Roestvrij staal is eigenlijk een onjuiste benaming van het product roestvast staal. RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat inox 316 een betere corrosie weerstand heeft dan inox 304. RVS 316 is beter chemisch resistent dan RVS 304. Bij de keuze tussen 304 en 316 dient een gedegen afweging gemaakt te worden tussen het kwalitatief voordeel en de duurdere prijs.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis.
Een belangrijke maatstaf om de sterkte van een metaal te bepalen, is de treksterkte. De treksterkte verschilt sterk per legering. Voor een goede vergelijking tussen RVS en staal, moeten de juiste legeringen bestudeerd worden. Over het algemeen geldt dat RVS sterker is dan staal, RVS is vaak een taaier materiaal.
Het belangrijkste verschil tussen RVS A2 en A4 ligt dus in de samenstelling en de resulterende corrosiebestendigheid. RVS A2 is geschikt voor algemeen gebruik in milde omgevingen, terwijl RVS A4 betere bescherming biedt in corrosieve omgevingen, zoals zeewater.
Typen 303 en 303Se zijn austenitische, chroom-nikkel roestvast staaltypen waaraan elementen zijn toegevoegd om de verspaanbaarheid en anti-vreeteigenschappen te verbeteren. Ze zijn het best verspaanbaar van alle austenitische chroom-nikkel typen en ze zijn geschikt voor bewerking met draadsnij-automaten.
Heb je te maken met gepolijst RVS, dan kun je met een doekje met water en mild schoonmaakmiddel de vliegroest verwijderen. Gebruik bij geborsteld RVS reinigingswatten of Scotch Brite, zodat de vliegroest als sneeuw voor de zon verdwijnt.
RVS haalt net aan de kwaliteit van een 8.8 bout als je voor een a2-80 gaat. RVS loopt eerder los, gaat eerder vreten, vooral in aluminium. En is minder sterk. Dus geen RVS gebruiken als het niet nodig is, en als je het wel gebruikt, monteren met een molykote of ander goedje om vreten te voorkomen.
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.