Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren. De temperatuur in de koelkast is constant en laag.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Houdbaarheid Margarine
Een pakje margarine, of een kuipje, blijft doorgaans ongeveer een maand goed, als je dit in de koelkast hebt staan.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Ranzige boter: 'zweetsokkengeur'
Maar: "Als boter ranzig wordt, kan dat een sterkere zure geur geven, soms een beetje richting kaas en zweetsokken.
Ook voor margarine geldt: prima om 'm buiten de koelkast te bewaren, mits het daar niet warmer wordt dan 21 graden.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Kun je Blue Band ook invriezen? Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit.
'Ten minste houdbaar tot [datum]' is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt als het op passende wijze wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine.
Boter bestaat voor een groot deel uit vet en bevat zout (tenzij het ongezouten boter is), waardoor het niet snel zal beschimmelen. Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden.
Boter invriezen, en dan maakt het niet echt verschil of het om roomboter gaat, margarine, of een kruidenboter, is mogelijk. Maar, je moet wel rekening houden met verschil in smaak en textuur. Boter, in welke vorm dan ook, kun je geen tweede keer invriezen.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Productie datum
De datum waarop een product is geproduceerd.
Je kunt de boter goed verpakt, zeker 2 weken bewaren in de koelkast, of zelfs invriezen. Deze klassieke kruidenboter smaakt lekker bij visgerechten, biefstuk, een gepofte aardappel of op een stukje stokbrood bij de barbecue of gourmet.
Botervloten koop je online bij Blokker.
Boter is niet zelf de standaard omdat de geur van echte boter vrij snel verandert. Boter wordt dan ranzig doordat de aanwezige vetten gaan hydrolyseren.
Boter is microbiologisch stabiel
Ook schimmels groeien niet in boter, maar toch kan het voorkomen dat bij het verpakken de lucht sporen van schimmels bevat. "De blaasjes met water zitten ook aan de buitenkant van de boter, waardoor er dan op het oppervlak van het blok schimmels kunnen uitgroeien", vertelt Beumer.
Sterker nog, de meeste soorten boter kan je prima op het aanrecht bewaren. Er is alleen één kanttekening, je kan het beter niet langer dan een week buiten de koelkast bewaren en niet bij een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.