Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam.Die helpen uw gezin dan verder.
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
De Politie signaleert een zorgelijke situatie van het kind en verwijst door naar Bureau Jeugdzorg; • Bureau Jeugdzorg beoordeelt de zorgmelding, organiseert de benodigde hulpverlening en koppelt hierover terug naar de Politie.
Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is. Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen. Hoe lang bewaart Veilig Thuis de dossiers van meldingen? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is.
Het doorbreken van het beroepsgeheim tegenover Veilig Thuis is geregeld via het Wettelijk Meldrecht. Artikel 5.2.6 Wmo maakt het voor iedere beroepskracht met een beroepsgeheim mogelijk om een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis.
Wat is een melding bij Veilig Thuis? Als een kind niet veilig is of in gevaar is, kan iemand dat melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis.
Uitzonderingen op het beroepsgeheim zijn: 1. De zorgvrager geeft je toestemming 2.De zorgvrager heeft een wettelijke vertegenwoordiger 3.er zijn andere zorgverleners betrokken bij de directe zorgverlening 4.
Toetsingskaders Veilig Thuis
Veilig Thuis (wettelijke titel: Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling) vervult in dit systeem een belangrijke rol. De inspectie houdt daarom toezicht op deze organisaties.
Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.
Bij een vermoeden stuurt de politie altijd een melding aan Veilig Thuis.
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.
Instabiele thuissituatie
Gebrekkige communicatie tussen ouders onderling en tussen ouders en zonen maken dat problemen nauwelijks worden opgelost en kunnen escaleren. Ook de puberteit wordt als factor genoemd in het ontstaan van de problemen.
Als Veilig Thuis hulp aanbiedt, is die hulp dan vrijwillig? Dat hangt ervan af. U krijgt uitleg waarom hulp binnen uw gezin nodig is. Ook wordt een plan voor verbetering gemaakt.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Wilt u geen hulp? Dan kan de gemeente het gesprek met u aangaan, of een gecertificeerde instelling of de Raad voor de kinderbescherming betrekken. Beide kunt u weigeren. Bij ernstige problemen thuis kan de rechter gedwongen zorg opleggen (jeugdbescherming).
Een medewerker van Veilig Thuis luistert eerst goed naar uw verhaal en dat van anderen die bij uw situatie betrokken zijn. Deze medewerker zet uw verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Daar nemen we de tijd voor. Samen met u kijken we naar uw veiligheid en zoeken we naar een oplossing.
Als cliënt van Veilig Thuis heeft u recht op privacy, recht om bijgestaan te worden in contact met Veilig Thuis, recht om een klacht in te dienen en rechten ten aanzien van uw dossier. In dit document leest u de belangrijkste uitgangspunten ten aanzien van uw rechten.
Een medewerker Veilig Thuis werkt outreachend en is gericht op de ketenaanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Wat ga je doen? - Je bent regie voerder van verschillende zaken, waarin het vermoeden is dat er sprake is van huiselijk geweld en/of (kinder)mishandeling.
Afhankelijk van je leeftijd kunnen ouders hun kinderen wel of niet uit huis plaatsen. Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst.Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.
Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.
Binnen de rechtspraak wordt unaniem aanvaard dat de zwijgplicht kan worden doorbroken bij een noodtoestand, als dat de enige mogelijkheid is om belangrijkere, door de wet erkende, waarden of belangen te beschermen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden: Er moet daadwerkelijk en onmiddellijk gevaar dreigen.
Alle psychologen hebben een geheimhoudingsplicht. Dat houdt in dat zij geen informatie over patiënten mogen doorgeven aan mensen die niets met uw behandeling te maken hebben. De geheimhoudingsplicht blijft altijd gelden, ook als uw behandeling is afgelopen.
Het medisch beroepsgeheim geldt voor alle informatie die een arts over een patiënt heeft. Bijvoorbeeld gegevens die een arts tijdens onderzoeken of behandeling over een patiënt verzamelt, maar ook informatie over iemands privé-situatie en informatie die een arts via anderen over een patiënt te weten komt.