Heeft u een onregelmatige cyclus, dan schrijven we in eerste instantie tabletten clomifeencitraat voor. Deze tabletten neemt u in vanaf dag drie tot en met zeven van uw cyclus. De tabletten zorgen ervoor dat uw hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken.
Als je langer dan drie maanden onregelmatige menstruaties hebt, ga dan naar je huisarts. Het is een goed idee om de duur van je menstruaties in een menstruatiekalender bij te houden. Om je menstruaties regelmatig te krijgen kan de huisarts anticonceptie, zoals de pil, voorschrijven.
De pil nemen kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden maar er zijn ook andere manieren om een onregelmatige cyclus te behandelen. Bij een onregelmatige cyclus worden vaak tabletten clomifeencitraat voorgeschreven. Deze tabletten worden vanaf dag drie tot en met zeven van de cyclus ingenomen.
Samengevat: Bij een regelmatige cyclus is een vrouw elke drie tot vijf weken ongesteld. Bij een onregelmatige cyclus zit er minder dan drie weken of meer dan vijf weken tussen twee menstruaties.
Waarschijnlijk veroorzaken hormoonschommelingen de onregelmatige menstruatie. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen worden dan onregelmatig afgegeven. Hormoonschommelingen komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan stress en depressie.Daarnaast kunnen extreme gewichtsveranderingen een rol spelen. Denk maar aan meisjes met Anorexia Nervosa, bij wie de ongesteldheid onregelmatig wordt, en uiteindelijk zelfs uitblijft. Dit kan de cyclus eveneens beïnvloeden.
Als je onregelmatig of helemaal niet ongesteld bent, is het lastiger om zwanger te worden. Je hebt dan minder vaak of helemaal geen eisprong. Meestal kunnen we een eisprong opwekken met medicijnen. Dit heet ook wel ovulatie-inductie.
Bij een onregelmatige cyclus (= de ene keer een cyclus van 27 dagen, dan weer een cyclus van 31 dagen) is het moeilijker om je vruchtbare periode te bepalen. Als je drie keer per week vrijt, zit je goed.
Je kunt zelf je vruchtbare dagen berekenen door de eerste dagen van je laatste ongesteldheid te nemen en hierbij de lengte van je cyclus bij op te tellen. Ongeveer twee weken voor deze datum is je ovulatie. Je kunt ook altijd gebruik maken van een ovulatietest.
De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt dus als normaal beschouwd.
Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.
Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.
Bij een regelmatige maandelijkse cyclus kun je van tevoren berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt) en welke dagen van de maand jij het meest vruchtbaar bent. Zo weet je precies wanneer je het beste geslachtsgemeenschap kunt hebben.
Meestal is het niets om je zorgen over te maken. Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Gebruik van bepaalde medicijnen.
Deze dingen kunnen er ook voor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt: veel stress, bijvoorbeeld doordat je iets ergs meemaakt. heel zwaar of heel vaak sporten. eetproblemen.
Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden. De ovulatietesten van Clearblue kunnen je helpen om de vier dagen te bepalen waarop je het meest vruchtbaar bent.
Tot je 30e jaar heb je een kans van 20% om zwanger te worden. Op je 35e daalt deze kans naar 10% en op je 38e heb je nog maar 5% kans. Dus, als je ouder wordt ben je niet onvruchtbaar maar duurt het gewoon langer voordat je zwanger wordt omdat je voorraad goede eicellen helaas opraakt.
Meestal zal je arts vinden dat je cyclus afwijkend is als deze niet regelmatiger wordt, als de menstruaties te vaak komen of wanneer ze te heftig zijn. Een onderzoek in het ziekenhuis kan nodig zijn, maar vaak is een inwendig vaginaal onderzoek niet nodig.
Regelmatige cyclus van 28 dagen: de eisprong komt rond dag 14 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
De duur zwangerschap berekenen doe je zo:
Pak er een kalender bij en tel gewoon door tot vandaag, dan heb je het aantal weken (en dagen) dat je vandaag zwanger bent. Bij een onregelmatige cyclus of een cyclus die langer of korter dan 28 dagen is, tel je eerst 40 weken terug vanaf je uitgerekende datum.
Een cyclus duurt namelijk gemiddeld 28 dagen, maar kan nog wel variëren tussen de 21 en 35 dagen. Vooral als je net je allereerste menstruatie hebt gehad dan zul je merken dat je nog een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.
Ook als je cyclus korter duurt dan 21 dagen of langer dan 35 dagen, maak je best eens een afspraak bij de huisarts of gynaecoloog. Tijdens de menstruele cyclus maakt de baarmoeder zich (onder invloed van hormonen) klaar om eventueel een bevruchte eicel te laten innestelen.
Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.