De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
Zomerappelen (zoals de Benoni, Discovery en Lena) en herfstappelen (o.a. Delcorf, Red Devil en Cevaal) kan je het beste kopen bij de teler of een goede groenteboer. Van de bewaarappelen (zoals Elstar, Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious) mag je verwachten dat ze tot eind december allemaal lekker zijn.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
Appeltaart
Voor een lekkere appeltaart gebruik je best soorten zoals Gloster, Golden Delicious, Jonagold en Goudreinette. Waarom? Ze zijn stevig, waardoor ze niet uit elkaar vallen wanneer de taart gaart in de oven. De friszure smaak matcht dan weer perfect bij een zoet beslag.
Verschil tussen appelmoes en appelcompote
Eigenlijk zegt het woord het al een beetje: appelmoes is echt een moes. Een zachte 'puree' zou je bijna kunnen stellen. In een compote zitten nog stukjes appel. Je kunt het fruit dus echt nog herkennen.
Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
Sommige geneesmiddelen (middeltjes tegen diarree en krampwerende middelen) kunnen diarree doeltreffend verlichten. Toch blijven maatregelen op het vlak van voeding cruciaal. Ga vooral voor geraffineerde zetmeelhoudende producten (wit brood, witte rijst enz.), gestoofde groenten en fruit (appelmoes, wortelpuree enz.)
Ik vind appelmoes het lekkerst als hij gemaakt is van Elstars. Andere appels die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Goudrenet, Jonagold, Golden Delicious en de Fuji. Zure appels zoals de Granny Smith zijn wat minder geschikt maar je zou deze natuurlijk ook kunnen combineren met een wat zoetere appel.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snijd ze in brunoise (dobbelsteentjes) of in maantjes. Roer ze goed door het citroenwater zodat ze niet beginnen bruinen. Kruid ze met kaneel, kruidnagel en suiker.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
De Cox orange pippin appel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een zachtzure aromatische smaak.
Granny Smith
De appel onderscheidt zich van anderen door zijn zure smaak. Het vruchtvlees van de Granny Smith wordt daarnaast minder snel bruin dan bij andere soorten.
Jonagold
De meest gegeten appel in België is de Jonagold. Deze grote, rode, stevige appel staat gekend om zijn zeer sappige vruchtvlees en zoetzure smaak. Deze appelsoort kan je ook lang bewaren.
Fuji appels zijn ontstaan als een kruising tussen de Red Delicious en de Ralls Genet appel. Fuji appels komen uit Japan maar worden ook geteeld in Japan, China, Zuid-Europa en Australië.