Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wat is de windsnelheid bij welke windkracht? Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Vaak is bij een 'storm waarschuwing' inderdaad geen dekking. Windkracht 5 is m.i. geen reden om thuis te blijven, maar wel is het verstandig niet te snel te rijden en de radio goed in de gaten te houden en te pauzeren als het gevaar groter wordt (en er waarschuwingen worden gegeven).
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur worden aangeduid als zeer zware windstoten.
Beaufort deelde de wind in dertien windsterkten in (windkracht 0 tot windkracht 12). Hij keek voor zijn indeling naar het effect van de wind op de zeilen op een zeilboot (fregat). Bij elke windkracht moesten de zeilen anders gezet worden.
Het fietsplezier is grotendeels afhankelijk van het weer. Het fiets weercijfer is samengesteld uit weersinformatie die specifiek van belang is voor fietsers. Als het warmer is dan 30°C dan is het te warm om lekker te kunnen fietsen.
Met elke wind kan je fietsen.
Met 18-21 graden is het aangenaam fietsweer. In de kustgebieden moet je wel iets steviger tegen de wind in trappen. Er staat namelijk een vrij krachtige wind uit het noordwesten. Het Weeronline fiets-weercijfer kan je vinden bij het weer in jouw woonplaats.
Hoewel de herfst de reputatie lijkt te hebben dat het regelmatig waait, liggen de gemiddelde windsnelheden het hoogst in de wintermaanden. De kans op storm is in Nederland het hoogst in de maanden december en januari. Ook de maanden februari en maart kennen redelijk hoge windsnelheden.
Het KNMI voorspelt voor vrijdagmiddag windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur in het binnenland, en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Als de gemiddelde snelheid tien minuten lang boven de 89 kilometer per uur uitkomt, is er sprake van windkracht 10, boven de 103 van windkracht 11.
Spreekt het weerbericht over windkracht 8 (een stormachtige wind), dan is de verwachting dat de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 17,2 en 20,7 meter per seconde (62-74 kilometer per uur) ligt.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Dus als de wind 's avonds gaat liggen, is dat omdat de zon ondergaat. Als de zon fel schijnt, wordt de lucht boven land erg warm. Warme lucht zet uit en stijgt op. Hierdoor ontstaat er vlak boven land een gebied met lage luchtdruk, een thermische depressie.
Gemiddelde wind in Nederland
In Nederland varieert het jaargemiddelde van de windsnelheid van ruim 8 km/h (2,2 m/s) in het binnenland tot 20 km/h (5,6 m/s) aan de kust. Van plaats tot plaats en van dag tot dag zijn er grote verschillen. De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Rijden in storm: let op regen
Tijdens een storm regent het vaak ook en soms komt het hemelwater met bakken naar beneden. Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water.