Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
Geuren werken anders dan beelden en geluiden
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren. Rottend vlees geeft dit gas af.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Ook je neus ligt 's nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Sociale gevolgen van anosmie
In sommige gevallen kan reukverlies gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je de aanwezigheid van gas of rook niet ruikt. Je hebt niet alleen reuk- maar ook smaakverlies als je last hebt van anosmie. De reuk is namelijk essentieel voor het bepalen van de smaak van voedsel.
Hoewel insecten geen neus hebben, ruiken ze vaak juist erg goed. Dat doen ze met hun antennes. Die zitten vol met cellen die geuren opvangen. Hierdoor komen insecten veel te weten over hun omgeving.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Zweet heeft dus invloed op lichaamsgeur. Zweet zelf is geurloos. De lichaamsgeur wordt verder onder andere beïnvloed door dieet, geslacht, stress, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik.
Je lichaam gebruikt zweet om afvalstoffen af te voeren. Ben je begonnen met een detoxkuur of ineens heel gezond gaan eten, dan heeft je lichaam veel afvalstoffen om af te voeren. Dat kun je tijdelijk aan je lichaamsgeur ruiken.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Veel mensen controleren hun adem door tegen de hand uit te ademen en dan eraan te ruiken. Dit is echter geen betrouwbare methode. Je raakt ontzettend snel gewend aan je eigen lichaamsgeuren waaronder ook een stinkende adem. Je hebt zelf niet in de gaten dat de adem onfris ruikt, een ander merkt dit wel op.
Iedereen heeft weleens last van een onaangename lichaamsgeur. Maar wist je dat bij sommige vrouwen hun lichaamsgeur verandert tijdens de overgang? Dat heeft alles te maken met je hormonen. Zo'n veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn, maar het is helemaal niet vreemd.
Minder proeven
Geuren van wat we eten en drinken gaan door onze neus. Daar ruiken we ze en zo kunnen we veel verschillende smaken proeven. We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is.
Het snot is aanvankelijk waterachtig van kleur. Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest.
Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen. Helaas kan het reuk- en smaakvermogen ook langdurig of blijvend zijn aangetast.